Prøv avisen

Det var Hotel Dybbøl Banke

Hotel Dybbøl Banke blev revet ned i 1989-90 og i stedet blev opført Historiecenter Dybbøl Banke, der i ord og billeder fortæller om kampen om Dybbøl. – Postkort fra 1964.

Ifølge flere læsere er huset fra det sønderjyske, der blev efterlyst her på bagsiden, et nu nedrevet hotel. En museumsinspektør bekræfter

Hvem kender dette hus?, lød spørgsmålet fra læser Thomas Viggo Pedersen på bagsiden i torsdags. Spørgsmålet var ledsaget af et fotografi af en bygning i flere etager.

Billedet var ifølge vor læser taget en af de første dage i februar 1919 et sted på vejen mellem Kolding over Frederikshøj og Haderslev til Dybbøl.

Til bagsiden er allerede ankommet svar fra tre læsere, der mener at kunne genkende huset. Således skriver Troels Tejlgaard, der betegner sig selv som gammel Dybbøldreng, at det gamle foto sandsynligvis forestiller Hotel Dybbøl Banke. Han har også en dramatisk historie at fortælle:

Det lå nord for den store parkeringsplads ved hovedlandevejen. Syd for parkeringspladsen stod den preussiske Siegessäule sejrmonumentet fra 1864 der blev sprængt i luften den 11. maj så voldsomt, at samtlige vinduer i alle omliggende bygninger blev blæst ind, også i Hotel Dybbøl Banke. Da vi besøgte hotellet på dagen, gik ejeren rundt i glasskårene, kisteglad over at være kommet af med den grimme nabo, og delte cognac ud til alle, som kom ind for at se skaderne.

Mojn til bagsiden, lyder en hilsen fra Frode Otten: Huset er Hotel Dybbøl Banke, der blev revet ned i forbindelse med renoveringen af hele Dybbøl Banke.

Endnu et svar kommer fra sognepræst Torkil Jensen, Vester Aaby-Aastrup Pastorat ved Faaborg:

Billedet på bagsiden af Kristeligt Dagblad den 17. november forestiller Hotel Dybbøl Banke, som lå, hvor nu Historiecenter Dybbøl ligger.

Og det er ganske vist. Museumsinspektør Inge Adriansen fra Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot har flere oplysninger:

Hotel Düppöl Höhe, som det hed dengang, blev opført i 1870erne og var et tysk mødested. Det kunne bespise flere hundrede gæster ad gangen, og værten arrangerede omvisninger rundt på skanserne og forhandlede historiske souvenirs som granatsplinter, der var gravet op af hans børn.

Efter 1920 blev hotellet overtaget af et dansk værtspar, det skiftede navn til Hotel Dybbøl Banke og var et sted, hvor danskere mødtes og holdt fester, siger Inge Adriansen.

remar@k.dk