DF: Familiesammenførte skal tjekkes

DF og K holder holder fast i udlændingealarmen, selvom nye tal tyder på, at antallet af familiesammenføringer ikke er steget voldsomt

En EU-dom fra sidste år underminerede danske udlændingeregler. -
En EU-dom fra sidste år underminerede danske udlændingeregler. -.

Der skal holdes skarpt øje med dem, der har fået tilladelse til familiesammenføring efter EU-reglerne.

For selvom forudsigelserne om et uhørt højt antal familiesammenføringer ovenpå den såkaldte Metock-dom fra EF-domstolen ikke ser ud til at have hold i virkeligheden, så er der stadig hul i det danske udlændinge-hegn.

Og det er ikke kun et spørgsmål om, hvor mange der får tilladelse til familiesammenføring, men ligeså meget et spørgsmål om, hvem der lukkes ind i varmen.

Sådan lyder meldingen fra blandt andet Dansk Folkeparti, efter at Integrationsministeriet har offentliggjort tallene for, hvor mange, der har fået tilladelse til familiesammenføring efter EU-reglerne.

Frygtede eksplosiv vækst
Ifølge ministeriets tal er der i årets første to måneder givet 94 tilladelser til familiesammenføring og 57 afslag. Til sammenligning blev der hele sidste år givet 155 tilladelser og seks afslag.

I forbindelse med offentliggørelsen af tallene afblæste integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ellers den alarm, som lød over Christiansborg, da EF-domstolen afsagde Metock-dommen i august sidste år, hvor flere politikere frygtede en eksplosiv vækst i antallet af familiesammenføringer.

Men Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Peter Skaarup, afblæser ingen alarm endnu.

- EU-reglerne betyder, at vi ikke kan stille de krav, vi normalt stiller til udlændinge, der søger om opholdstilladelse i Danmark. De familiesammenførte kan være kommet illegalt til Europa, eller det kan være klan-medlemmer fra Pakistan. Og kommer der nogen ind ad bagvejen, så har vi for alvor et problem, siger Peter Skaarup.

Holder øje
Derfor vil Dansk Folkeparti drøfte tallene med integrationsministeren og have indblik i, hvilke 94 personer det drejer sig om, så det er muligt "at følge udviklingen", lyder det fra Peter Skaarup.

- Vi skal se, om de barrikader, vi har stillet op mod EF-domstolens torpedoer, holder, siger han.

Selvom De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Helle Sjelle, holder fast i, at der fortsat kun er tale om "et lille hul i den danske udlændingepolitik", så er der hul i hegnet, og det skal der holdes øje med, siger hun:

- Der er endnu ikke tale om tal, som lægger den danske udlændingepolitik i ruiner. Omvendt skal vi følge sagen og udviklingen i tallene nøje, og der er ingen grund til at tage det roligt. Hvis man kan fremskrive tallene for de første to måneder, er der trods alt tale om en pæn stigning i forhold til sidste år, siger hun.

Lange udsigter
Både Helle Sjelle og Peter Skaarup holder fast i, at regeringen skal arbejde for, at EU's opholdsdirektiv skal ændres, men det har lange udsigter.

- Derfor er det ekstra vigtigt, at vi holder skarpt øje med, om de stramninger, som regeringen og Dansk Folkeparti gennemførte sidste år ovenpå Metock-dommen, også virker, siger Peter Skaarup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

duus@kristeligt-dagblad.dk