Prøv avisen

DF kræver undersøgelse af antidarwinistisk bog

Evolutionsteorien kan ikke forklare naturens visdom tilfredsstillende, skriver Jakob Wolf. Foto: Arkiv

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Martin Henriksen, mener, at Undervisningsministeriet bør undersøge, hvem der står bag bogen "Skabelsens atlas", som rummer antidarwinistisk propaganda

Den britiske naturvidenskabsmand Charles Darwin har ikke alene fremsat en berømt teori om dyrearternes og menneskets udvikling gennem naturlig udvælgelse. Ifølge bogen "Skabelsens atlas" og dens tyrkiske forfatter, Harun Yahya, har Darwin og darwinismen også ansvaret for, at der findes terrorisme i verden.

I løbet af det seneste år er den famøse bog i tusindvis af eksemplarer blevet sendt ud til uddannelsesinstitutioner, forskere, politikere og andre meningsdannere i en række lande, herunder Holland, Frankrig og Danmark. Senest blev en række syd- og sønderjyske præster urolige, da de på årsdagen for terrorangrebet den 11. september modtog den 768 sider lange og cirka tre kilo tunge bog som en uopfordret og afsenderløs gave.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Martin Henriksen, hører også til bogens knap så begejstrede modtagere, og han mener, at dens indhold er så problematisk, at han opfordrer undervisnings- og kirkeminister Bertel Haarder (V) til at undersøge "Skabelsens atlas".

Undervisningsministeriet bør se på, hvem der står bag bogen, hvilke værdier de pågældende har, og hvor pengene kommer fra. Man har selvfølgelig grundlæggende lov til at skrive, hvad man vil i en bog. Men når bogen i stort antal sendes til undervisere og forskere for at påvirke deres holdning, og når den udråber darwinismen til at være årsag til al terror og fundamentalisme, er der et problem. Derfor mener jeg også, at Undervisningsministeriet burde gøre som det franske undervisningsministerium og advare mod at bruge bogen i undervisningen, siger Martin Henriksen.

Bogen "Skabelsens atlas" på engelsk "Atlas of Creation" er udgivet af det tyrkiske forlag Global Publishing. Præcis hvor pengene stammer fra til at skrive, oversætte og udsende de mange hundrede glittede sider gratis til tusindvis af mennesker over hele Europa, er uklart.

Harun Yahya menes at være et pseudonym brugt af adskillige tyrkiske forfattere, idet dette navn har mere end 200 udgivelser på samvittigheden. Det rigtige navn på forfatteren til "Skabelsens atlas" er Adnan Oktar, som ikke lægger skjul på, at hans mission er at så tvivl om Darwins udviklingslære, som han anser for forkert og skadelig. I stedet hylder han en hjemmestrikket afart af kreationisme, som både refererer til islam, kristendom og jødedom. På et tv-pressemøde for nylig, sendt fra en luksusyacht i Bosporus-strædet, udtalte Adnan Oktar selvsikkert, at såvel darwinismen som terrorismen vil være et overstået kapitel om 15 år, hvorefter menneskeheden går en ny "fredsæra" i møde.

Allerede i april rejste Martin Henriksen sagen over for undervisningsministeren efter omtale af, at en række forskere på Aalborg Universitet og lærere på flere gymnasier havde modtaget "Skabelsens atlas". Han bad om at få oplyst, hvor mange uddannelsessteder der i alt havde modtaget bogen. Ministeren svarede, at han ingen informationer havde herom og påpegede, at valg af undervisningsmaterialer ikke er ministeriets anliggende, men træffes lokalt.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Bertel Haarder, men Undervisningsministeriet oplyser, at ministeriet har foretaget en lille stikprøveundersøgelse på 20 folkeskoler, hvoraf ingen har brugt "Skabelsens atlas" i undervisningen.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk