DF: Man bliver ikke assimileret af at spille lokalfodbold

Den somaliske slagteriarbejder og flygtning Mohamed Ibrahim er blevet landskendt, efter at slagteriet Tican har flyttet ham fra daghold til nathold, hvilket betyder, at han ikke længere står til at blive udvist fra Danmark. DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, kritiserer slagteriet

Når vi har den holdning, at flygtninge skal sendes tilbage, er det, fordi at vi kan se, hvordan det påvirker samfundet, at der kommer mange fra muslimske lande, siger DF's Martin Henriksen
Når vi har den holdning, at flygtninge skal sendes tilbage, er det, fordi at vi kan se, hvordan det påvirker samfundet, at der kommer mange fra muslimske lande, siger DF's Martin Henriksen. Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti, hvorfor skal slagteriarbejderen Mohamed Ibrahim ifølge dig sendes hjem til Somalia, selvom han med sin lønstigning nu opfylder kravene for at være i Danmark?

Dels fordi at han er flygtning og skal tilbage og genopbygge sit land med de kompetencer, han har opbygget i Danmark. Derudover kan enhver jo se, at hans overgang til natarbejde er et forsøg på at omgå afgørelsen fra udlændingemyndighederne om at sende ham tilbage til Somalia. Jeg bryder mig ikke, om at virksomheder udøver udlændingepolitik. Det skal man overlade til Christiansborg.

Du har i interviews om Mohamed Ibrahim sagt, at beløbsordningen, der gør, at Mohamed Ibrahim nu kan blive i Danmark, er tiltænkt højtuddannet arbejdskraft. Men det står der ikke noget om på Udlændingestyrelsens hjemmeside. Der fremgår det tværtimod, at man som Mohamed Ibrahim ikke skal have en bestemt uddannelse, og at jobbet ikke skal være inden for et bestemt område. Er det ikke rigtigt, at det er indkomsten og ikke ansøgerens profil, som er gældende?

Jo, det er korrekt. Men ordningen blev oprettet for at tiltrække højtuddannede udlændinges arbejdskraft. Når det er indkomsten, som er gældende, er det for at gøre det så ubureaukratisk som muligt. Når ordningen gælder højtuddannede udlændinge, er det ikke rimeligt, at virksomheder bruger den på at rekruttere somaliske slagteri- og lagerarbejdere.

Men er det ikke politikernes eget problem, når I nu har fastsat en beløbsgrænse og ikke en grænse for, hvor kort en uddannelse man eksempelvis må have?

Det er åbenbart det, man får ud af det, når man er venlig og forsøger at gøre det så ubureaukratisk som muligt for virksomhederne. Der må vi så overveje, hvor venlige vi skal være fremover. Men jeg synes jo bare, at sagen understreger, at beløbsgrænsen stadig er for lav. Men derudover er der stadig arbejdskraft i andre EU-lande, som man kan kunne tage af. Jeg mener ikke, at flygtninge skal ses som en arbejdskraftsressource.

Hvad er der galt med, at Mohamed Ibrahim er flygtning, hvis han opfylder kravene for at arbejde i Danmark?

Han er flygtning, og derfor skal han tilbage og genopbygge sit land. Desuden vil vi i Dansk Folkeparti gerne begrænse den ikke-vestlige indvandring og den muslimske indvandring. Det er vores politiske fokus. Og vi skal ikke have en ordning, hvor man importerer faglært og ufaglært arbejdskraft fra tredjeverdenslande. Der er også et kulturelt element, der gør, at jeg ser problemer i sagen.

Din kritik af slagteriet skyldes altså også Mohamed Ibrahims kulturelle og eventuelle religiøse baggrund?

Når vi har den holdning, at flygtninge skal sendes tilbage, er det, fordi at vi kan se, hvordan det påvirker samfundet, at der kommer mange fra muslimske lande. Vi kan se, at indvandringen derfra betyder, at det er sværere for os at holde fast i vores kultur og traditioner.

Mange på slagteriet og i Thisted, hvor slagteriet ligger, er glade for Mohamed Ibrahim. Flere end 3000 har skrevet under på en underskriftsindsamling i håb om, at han kan blive i Danmark. Han spiller også på det lokale fodboldhold i Hundborg, hvor han bor. Gør det ikke indtryk på dig, at han på den måde er blevet en del af lokalsamfundet?

Nej, dybest set ikke. Man bliver ikke assimileret i det danske samfund, bare fordi man spiller for det lokale fodboldhold. Man kan stadig have holdninger til samfundet og holdninger til, hvordan kvinder skal agere i samfundet, der er strid med danske værdier, selvom man spiller for det lokale fodboldhold. Nu ved jeg ikke, om det er tilfældet for Mohamed også. Men det er da dejligt, at han har været med til at spille fodbold, og jeg håber også, at han har scoret nogle mål for holdet, men du kan ikke én til én sige, at man dermed er en del af samfundet. Men det er jo kun positivt, hvis Mohamed har fået noget godt ud af at arbejde og være med i den lokale fodboldklub. Det ændrer bare ikke på, om han skal sendes hjem.

Hvad vil du gøre for at ændre sagens gang fremover?

Jeg er slet ikke sikker på, at slagteriet må gøre, hvad de gør med at flytte Mohamed til et nathold. Derfor skal vi have undersøgt lovligheden. Og så vil vi gerne hæve beløbsgrænsen for, hvornår udlændinge må arbejde i Danmark.