Prøv avisen

DF om genindlæggelse af psykisk syge: Der skal være pladser nok

1198 personer havde mindst fem akutte psykiatriske indlæggelser i 2015. Samtidig genindlægges flere med tvang. Det var en stigning fra 824 i 2009. Foto: KENNETH LYSBJERG KOUSTRUP

1198 personer havde mindst fem akutte psykiatriske indlæggelser i 2015. Det var en stigning fra 824 i 2009.

Det skriger til himlen, at antallet af psykisk syge, der indlægges mindst fem gange årligt, er steget kraftigt de seneste år.

Sådan lyder det fra formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF).

- Der er ikke nogen, som prøver at tage hånd om de her mennesker, siger hun.

- Vi skal sikre, at vi kan give dem den rette behandling, mens de er indlagt, indtil de er raske nok til at blive sendt hjem, tilføjer hun.

Fra 2009 til 2015 steg antallet med i alt 45 procent. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som Dansk Sygeplejeråd (DSR) har indsamlet.

1198 personer havde mindst fem akutte psykiatriske indlæggelser i 2015. Samtidig genindlægges flere med tvang. Det var en stigning fra 824 i 2009.

Udviklingen møder hård kritik fra flere sider.

Tallene tyder på, at flere patienter bliver udskrevet, før de er klar til det. Sådan lyder det fra Torsten Bjørn Jacobsen, psykiater i Region Hovedstaden og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Liselott Blixt fastslår:

- Der skal være pladser nok, og man skal være indlagt længe nok, så man udskrives til de botilbud, der er lavet til dem, siger hun.

- Vi skal ikke bare blande folk sammen og proppe dem ind i et bosted, fordi det er noget af det billigste, tilføjer formanden.

Der har siden efteråret sidste år været politiske forsøg på at nå til enighed om både sengepladser i psykiatrien og en ny type bosteder.

Forhandlingerne har dog indtil videre ikke ført til nye tiltag.

Dansk Folkeparti efterlyser, at fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i højere grad tager fagfolk og patienter på området med på råd.

- Kun på den måde lykkes det at gøre noget, hvor alle bliver tilfredse, hvor patienterne har lyst til at komme, og hvor personalet kan lide at arbejde, siger Liselott Blixt.

- Men det er, som om man taler til en dør engang imellem, tilføjer hun.