DF-ordfører: Så usædvanlig var sommeren heller ikke

Der er ingen grund til at gå i panik over klimaforandringer, mener Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker

Klimaordfører for Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker. –
Klimaordfører for Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker. – . Foto: Steen Brogaard.

Mikkel Dencker, din forgænger som Dansk Folkepartis klimaordfører, Per Dalgaard, har for nyligt sagt, at ingen i DF tror på menneskeskabte klimaforandringer. Har han ret?

Nej. Det er mange mennesker, der skal mene det samme, før man kan sige ’ingen’. Personligt vil jeg ikke udelukke det, men jeg tror bestemt, der er naturlige faktorer indover også, og jeg skal ikke kunne redegøre for, hvor meget der er af hver.

Et hold internationale forskere har for nyligt påpeget, at det globale mål om at begrænse opvarmningen til under to grader ikke er nok til at redde klimaet. Skal den begrænses til maksimalt 1,5 grader, eller er to grader tilstrækkeligt?

Nu er det jo svært at spå om fremtiden. Der har været CO2- udledninger i hele menneskets historie, og når forandringerne ikke er større, end de er, er der ingen grund til at gå i panik. Indtil videre bakker vi op om den aftale, der allerede er indgået i Paris med de 1,5-2 grader, men der skal flere uafhængige undersøgelser til, før vi tager mere stilling til den menneskelige påvirkning.

Hvornår skal det danske energisystem være 100 procent omstillet til vedvarende energi?

Det har vi ikke nogen målsætning om, at det skal være, men jeg tror, det kommer helt af sig selv i de kommende årtier. Hvis man sætter et bestemt årstal på, så tager man unødvendige og dyre beslutninger.

Hvad er de tre vigtigste klimatiltag, som DF vil arbejde på at få flertal for i det næste folketingsår?

Der er ingen grund til at fremme de nuværende teknologier politisk. Hybridbiler er allerede begyndt at kunne klare sig på markedsvilkår, så det giver ikke mening at fremme dem. Elbiler er et sted, hvor de ikke er konkurrencedygtige, og jeg vil hellere støtte forskning og udvikling end den konkrete produktion. Udviklingen skal nok slå igennem af sig selv. Kost har vi ikke tænkt os at gøre noget ved, det ville jo forudsætte, at man holdt op med at spise kød, og det er så integreret en del af vores kultur, at det vil vi ikke røre ved. Men ellers er der jo selvfølgelig potentiale på boligområdet.

Skal Danmark være foregangsland på klimaområdet?

Det er der ikke behov for. Der er allerede masser af udvikling i gang i andre lande, og vi skal ikke bidrage med særlige ambitioner, for det risikerer at blive meget dyrt.

Hvordan har sommeren i år ændret dit personlige syn på klimaforandringer?

Den har ikke ændret noget. Jeg kan da godt se, det har været varmere, men så usædvanligt er det heller ikke.

Hvad gør du selv privat for at hjælpe klimaet?

Det er ikke noget, jeg tænker over i det daglige. Jeg kører rundt i en hybridbil, for den har god brændstoføkonomi. Men det er ikke på grund af klimaet, jeg har købt den.