DF: Regeringen har taget alt for let på truslen mod jøderne

Sagen om bevogtningen af synagogen er svær for den brede offentlighed, men den er vigtig, fordi den viser, at regeringen har ignoreret det jødiske samfunds bønner om hjælp, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup

Peter Skaarup (DF): ”Det står klart, at regeringen ikke har været i dybden med tingene”.
Peter Skaarup (DF): ”Det står klart, at regeringen ikke har været i dybden med tingene”. . Foto: Kasper Palsnov/Scanpix.

Peter Skaarup, som retsordfører for Dansk Folkeparti har du markeret dig med en stærk kritik af regeringens håndtering af bevogtningen ved den jødiske synagoge den 14. februar. Hvorfor er den sag så vigtig for Dansk Folkeparti?

Når Danmark bliver ramt af terror, er det vigtigt, at regeringen håndterer problemet. Vores indtryk er, at regeringen på nogle punkter har snorksovet de seneste år. Den har ignoreret det jødiske samfunds bønner om hjælp. På det seneste virker det, som om regeringen gerne vil placere aben nogle andre steder end hos regeringen ved at fyre chefen for Politiets Efterretningstjeneste. Vi skal kunne være sikre på, at regeringen taler sandt og ikke manipulerer.

Hvad fik du ud af debatten i Folketinget i går om terrorredegørelsen ?

Man kan i hvert fald sige, at hverken stats- eller justitsministeren har haft det fulde overblik over, hvad der skete. Statsministeren sagde, at hun indtil for få dage siden troede, at politiet var til stede med øget bevogtning ved synagogen i Krystalgade umiddelbart efter terroranslaget mod Krudttønden. Det virker usandsynligt.

I kritiserer, at der gik fire timer fra angrebet på Krudttønden den 14. februar, til bevogtningen af synagogen var klar. Hvorfor er det punkt så vigtigt?

Hvis man ser på andre lande i Europa, så har terrortruslen i høj grad været rettet mod de jødiske samfund. Når regeringen taler om, at vi med terrorangrebet i København har set en helt ny koldblodig terrorrist, så virker det, som man lever i en anden verden og ikke ser, hvad der er sket andre steder i Europa. Regeringen burde som noget naturligt have bevogtet synagogen.

Tror du, at sagen vil betyde noget i en kommende valgkamp?

Det kan betyde noget i forhold til den stil, statsministeren har prøvet at vise. Helle Thorning-Schmidt (S) har prøvet at vise en vis form for overskud. Det budskab har fået et skud for boven. Det står klart, at regeringen ikke har været i dybden med tingene.

Udnytter I ikke terrorangrebet rent politisk i forhold til en kommende valgkamp?

Nej, regeringen har under forløbet omkring terrorangrebet gerne villet signalere, at man gør alt det rigtige. Havde regeringen valgt at være mere tilbageholdende, så kunne det godt være, at diskussionen var blevet anderledes. Men regeringen har netop ført sig frem på alfaderlig vis og fortalt, at der var tjek på tingene. Jeg tror samtidig, at vi ville have haft diskussionen uanset et kommende valg eller ej.

Tror du, det er en sag, der optager almindelige vælgere ?

Danskerne går op i selve spørgsmålet om, hvad vi gør for at forhindre terror. De er optagede af, at vi ikke ignorerer en bestemt samfundsgruppes behov. Men det er nok svært at diskutere i offentligheden, om der er modtaget en mail på det ene eller det andet tidspunkt. Ikke desto mindre ligger djævlen ofte i detaljen. Det er detaljen, der afslører, om regeringen har været sin opgave voksen.

Bliver sagen ikke glemt, når der udskrives valg?

Jo, i samme øjeblik, der fløjtes til valg, vil detaljerne gå i glemmebogen, og vi vil diskutere politik. Men det, der vil stå tilbage, er, at mange danskere har fået et andet indtryk af regeringens omhu - ikke kun i forhold til terror - men generelt.