DF risikerer, at rodebutikken kollapser

Efter et års rumlen truer sagen om den uberettigede EU-støtte til Dansk Folkeparti med at ramme partitoppen hårdt. Regeringen kan så stille glæde sig over, at et hurtigt folketingsvalg nu heller ikke er i DF’s interesse

Partiformand Kristian Thulesen Dahl synger videre på sangen om, at Meld har været en ”rodebutik”, der skal ryddes op i. At der er tale om rent sjusk. Kost og spand er overladt til gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, der i parentes bemærket selv har været kasserer for Meld.
Partiformand Kristian Thulesen Dahl synger videre på sangen om, at Meld har været en ”rodebutik”, der skal ryddes op i. At der er tale om rent sjusk. Kost og spand er overladt til gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, der i parentes bemærket selv har været kasserer for Meld. . Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, anede ikke, at han også var vicepræsident for den nu nedlagte, europæiske fond Feld samt medlem af bestyrelsen i den europæiske partialliance Meld.

Dansk Folkepartis to sommergruppemøder i 2014 og 2015 var ikke offentlige Meld-konferencer, som man ellers fik støtte til fra EU. Partiet oplyste til EU, at der havde været fem en halv times debat om EU-forhold, mens der ifølge det interne program for sommergruppemødet kun var EU-debat i to timer.

Politikere og jurister undrer sig højlydt over den stadig længere række af mærkværdigheder i den spegede sag om uberettiget EU-støtte til Dansk Folkeparti.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl synger videre på sangen om, at Meld har været en ”rodebutik”, der skal ryddes op i. At der er tale om rent sjusk. Kost og spand er overladt til gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, der i parentes bemærket selv har været kasserer for Meld.

Nu er sjusk ikke kriminelt, men partiledelsen har alligevel fundet det fornødent at sende sagens hovedperson, Morten Messerschmidt, ud af ledelsen, partiets såkaldte koordinationsudvalg. En beslutning, Morten Messerschmidt har udtrykt forståelse for, selvom han heller ikke mener bevidst at have gjort noget ulovligt.

Både på Christiansborg og i Europa-Parlamentet vokser kravet om, at Dansk Folkeparti må lægge alle bilag frem.

Det er imidlertid værd at bide mærke i, at Venstre ikke har travlt med at kræve noget af Dansk Folkeparti i øjeblikket. Partiet må selv finde ud af, hvordan det vil komme ud af den dårlige sag, lyder det for eksempel fra EU-ordfører Jan E. Jørgensen.

Køreplanen er foreløbig, at Anders Vistisen vil gennemgå alle bilag og præsentere resultatet for Europa-Parlamentets budgetkontroludvalg. Allerede nu har man dog lovet at tilbagebetale flere hundred tusinde kroner for støtte, der kan ”rejses tvivl om.”

Spørger man andre medlemmer af Europa-Parlamentet, er der nu ikke så meget at være i tvivl om. Det er åbenlyst, at man ikke må bruge EU-penge på nationale arrangementer som for eksempel to sommergruppemøder i Dansk Folkeparti eller medietræningskurser og annoncekampagner for Vistisen og Messerschmidt.

Det helt overordnede spørgsmål, som presser sig på, er, hvordan alle disse fejl kan være udtryk for sjusk og ikke bevidst svindel.

Det spørgsmål kommer Dansk Folkepartis egen gennemgang ikke til at svare på, men det gør formentlig undersøgelsen af Meld fra EU’s antisvindelenhed, Olaf.

Den undersøgelse kan blive langt mere alvorlig for Dansk Folkeparti end oppositionens delvist forventlige krav om, at alt skal lægges frem.

Ender det med, at Olaf kan påpege ulovlige forhold i administrationen af Meld, risikerer Morten Messerschmidt som tidligere formand for partialliancen at blive politianmeldt, og bagmandspolitiet i Danmark kan gå ind i sagen.

Det vil ikke kun være alvorligt for ham, men for ledelsen af Dansk Folkeparti som helhed. Eksempelvis Søren Espersen risikerer også at blive stillet direkte til ansvar på grund af sin formelle status som vicepræsident i Feld.

Flere EU-parlamentarikere fra andre partier mener derudover, at DF-ledelsen må have været helt klar over, at der er blevet ”manipuleret” med støtten fra EU.

Noget tyder på, at Dansk Folkepartis top i øjeblikket forbereder sig på et abespil, hvor det gælder om at skyde ansvaret fra sig. Morten Messerschmidt er fjernet fra partiledelsen for at signalere, at Kristian Thulesen Dahl tager afstand fra eventuelle ulovligheder, der foreløbig kategoriseres som roderi. Gruppeformand Peter Skaarup fortæller, at man gik ud fra, at alt var i orden, når EU finansierede en del af sommergruppemøderne.

Morten Messerschmidt selv stillede i går op til et interview med TV 2 News, hvor han antydede, at han blot havde fulgt den rådgivning, han havde fået fra administrationen i Meld. Aben sendes videre til embedsmændene.

Dansk Folkeparti er i sin hidtil dybeste krise, og det kunne lyde som gode nyheder for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i de svære forhandlinger om finansloven og 2025-planen.

Et hurtigt folketingsvalg er ikke i Dansk Folkepartis interesse netop nu, og det vil nok øge villigheden til at indgå kompromiser. På den anden side kan sagen komme så meget ud af kontrol, at det handlingslammer Dansk Folkeparti, hvad der sjældent tjener nogen forhandling særlig godt.

Så ikke underligt at Venstre for tiden taler med fløjlsstemme om Dansk Folkepartis rodebutik. Eller hvad det nu er.