DF står alene med nej til dobbelt statsborgerskab

Danmark har siden 2015 tilladt sine borgere at have mere end ét stats- borgerskab, men på baggrund af krisen med Tyrkiet vil Dansk Folkeparti afskaffe muligheden. Det afviser statsministeren

I sit ugebrev kalder partiformand Kristian Thulesen Dahl dobbelt statsborgerskab for ”et politisk misfoster, som hurtigst muligt bør afvikles”.
I sit ugebrev kalder partiformand Kristian Thulesen Dahl dobbelt statsborgerskab for ”et politisk misfoster, som hurtigst muligt bør afvikles”. Foto: Jens Dresling.

Kan man være loyal over for mere end et land ad gangen?

Spørgsmålet presser sig på i den ophedede debat om herboende tyrkeres deltagelse i en folkeafstemning den 16. april om en grundlovsændring, som vil give Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan mere magt.

For tre år siden fulgte Danmark de øvrige EU-landes eksempel og indførte såkaldt dobbelt statsborgerskab. Dermed kunne danskere i udlandet beholde deres danske pas, selvom de også fik indfødsret i deres nye land.

Dansk Folkeparti, De Konservative og en enkelt Venstre-mand, Karsten Nonbo, stemte som de eneste imod lovændringen dengang, men nu har Dansk Folkeparti taget sagen op igen. I sit ugebrev kalder partiformand Kristian Thulesen Dahl dobbelt statsborgerskab for ”et politisk misfoster, som hurtigst muligt bør afvikles”.

I Folketingets spørgetime i går forsøgte han at få statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med på, at ”der er lavet en fejl” med indførelsen af det dobbelte statsborgerskab.

Det ville statsministeren dog ikke, selvom han godt kunne se det problematiske i, at der føres tyrkisk valgkamp på fremmed jord.

”Tanken om det dobbelte statsborgerskab er jo båret af et ønske om, at danskere, der rejser ud til et andet land, kan bevare en relation til Danmark,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ialt er der herhjemme lidt over 62.000 personer, som er tyrkere eller efterkommere af tyrkere. Omkring 32.000 af dem har stadig stemmeret i Tyrkiet. Kristeligt Dagblad har spurgt Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor mange af de 32.000, der har dobbelt statsborgerskab, men ministeriet har ikke kunnet svare inden redaktionens slutning.

Tidligere var Venstre også imod dobbelt statsborgerskab, men i 2012 satte den daværende SRSF-regering et embedsmandsarbejde i gang, fordi mange udlandsdanskere ønskede at bevare deres danske statsborgerskab, og det førte til lovændringen i 2015.

Men kan man være loyal over for to lande på samme tid? Nej, mener den borgerlige forfatter og blogger Kristian Ditlev Jensen.

”I USA har man siden 1967 kunnet bevare sit oprindelige statsborgerskab, samtidig med at man fik et amerikansk. Det kan man først få efter meget lang tid, og efter at have opfyldt en masse betingelser, men det gælder stadig, at ved indsværgelsesceremonien skal man afsværge sig sit gamle statsborgerskab og bekende troskab over for USA. Man skal holde med det land, man har statsborgerskab i, og det svarer jo meget godt til det, som Kristian Thulesen Dahl har sagt om, at man ikke kan være dansker og tyrker samtidig,” siger Kristian Ditlev Jensen.

Han fremhæver, at indvandrere fra Mellemøsten, som kommer til USA, i høj grad tilpasser sig den amerikanske kultur. Det tilskriver han, at det er meget svært at få lov at komme til USA og få amerikansk statsborgerskab, og derfor skal man gøre sig meget mere umage. Man skal virkelig ville det land, man kommer til.

De Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader, var ikke i Folketinget, da De Konservative stemte imod det dobbelte statsborgerskab for tre år siden. Men han har hele tiden været tilhænger af det personligt og er det fortsat.

Ligesom Lars Løkke Rasmussen fremhæver han, at det er indført af hensyn til udlandsdanskere og ikke af hensyn til herboende indvandrere.

”Jeg synes ikke, der er grund til at lave det om. Personligt mener jeg, at det er bedst kun at have et statsborgerskab, men generelt er der flere fordele end ulemper ved at have muligheden for at give dobbelt statsborgerskab. Det vigtige er, hvor man har sin loyalitet, men det afgøres jo ikke af det formelle,” siger Naser Khader og understreger, at det er hans personlige opfattelse, som ikke har været vendt i den konservative folketingsgruppe.