Prøv avisen

DF vil ramme Folkekirkens Nødhjælp på pengene

Indtil hjælpeorganisationen har indstillet sit arbejde i Palæstina, skal Folkekirkens Nødhjælp ikke længere have støtte fra Danida. Det mener i hvert fald Dansk Fokeparti. -

Folkekirkens Nødhjælp tager alt for ensidigt parti for palæstinenserne og imod Israel, og organisationen skal derfor miste sin store statsstøtte, mener Dansk Folkeparti

Folkekirkens Nødhjælp skal tvinges ud af Mellemøsten og i stedet koncentrere sig om nødhjælpsarbejde andre steder, for eksempel i Afrika.

Det mener Dansk Folkeparti, og i de kommende finanslovsforhandlinger vil partiet kræve, at Folkekirkens Nødhjælp mister sit tilskud fra Danida, indtil organisationen har stoppet sit arbejde i Palæstina. Folkekirkens Nødhjælp er nemlig alt for ensidig kritisk over for Israel og alt for imødekommende over for palæstinensere.

Vi vil ikke acceptere, at de er i den region. De skulle meget hellere koncentrere sig om afrikanske lande som Sudan, Niger og Tanzania, siger udenrigsordfører Søren Espersen.

Han har især set sig vred på et informationshæfte om Israel, "Hvor går grænsen?", som han kalder "ren palæstinenserpropaganda".

Men er det ikke politisk berufsverbot, hvis partier blander sig i, hvor almennyttige organisationer skal arbejde?

Jo. Jo, men jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Når vi giver så mange millioner i statsstøtte til en organisation, har vi en forventning om, at den gør sig meget umage for at optræde upartisk, men det gør Folkekirkens Nødhjælp ikke. Den har meget klart valgt side i Palæstina-konflikten og støtter Hamas og Hizbollah, som desværre har meget medvind i det område, siger han.

Dansk Folkeparti vil give statsstøtten til andre organisationer, som udfører "ægte nødhjælp".

I Folkekirkens Nødhjælp er generalsekretær Henrik Stubkjær bestyrtet over Dansk Folkepartis forsøg på økonomisk pression. Han ser dog med sindsro på de kommende finanslovsforhandlinger, eftersom ingen andre partier i Folketinget støtter kravet om at fratage Folkekirkens Nødhjælp Danida-penge. I alt fik organisationen sidste år 185 millioner kroner til bistandsarbejdet.

Men det er utrolig betænkeligt i et demokrati, at medlemmer i Folketinget rækker ud efter en enkelt organisation uden at påpege noget konkret forkert. Det er et fuldstændigt brud på den demokratiske tradition for, at det aldrig er politikere, som bestemmer, hvad NGO'ere (frivillige organisationer, red.) skal lave eller ikke lave. Det er meget, meget udansk, siger Henrik Stubkjær.

Om hæftet "Hvor går grænsen?" tilføjer han, at det alene følger, hvad FN har beskrevet i de internationale regler. Folkekirkens Nødhjælp anfægter ikke, at Israel må bygge en mur for sin egen sikkerheds skyld, man anfægter, at muren ikke følger de grænser, som er internationalt fastsat. Han henviser i øvrigt til, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) ikke sætter spørgsmålstegn ved Folkekirkens Nødhjælps brug af offentlige midler.

Søren Espersen har tidligere klaget over, at Folkekirkens Nødhjælp misbrugte "folkekirkens navn" til en antiisraelsk demonstration den 6.-7. juni i anledning af 40-året for Israels besættelse af Gaza og Vestbredden. Det fandt ministeriet dog var helt i orden, da der ikke var brugt statsmidler til aktionen.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk