Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

DF vil straffe vold mod dyr hårdere

DF vil stille et lovforslag om, at vold mod dyr regnes som vold i stedet for som hærværk.

Forslag fra Dansk Folkeparti handler mere om at imødekomme krænkede følelser hos ejere af kæledyr end dyrevelfærd, mener ekspert

”Om du sparker til en postkasse, en butiksrude eller en hund, så er det det samme. De er alle bare ting,” sådan siger Dansk Folkepartis dyre-velfærdsordfører, Dennis Flydtkjær, om den nuværende strafferamme for vold mod dyr.

Derfor vil partiet have ændret loven, så vold og mord på dyr ikke længere straffes som hærværk, men i stedet som vold:

”Der er brug for et juridisk begreb for dyr som levende væsener. I første omgang handler det om at få ændret loven, så hærværk og vold mod dyr ikke hænger sammen,” siger Dennis Flydtkjær, som understreger, at formålet ikke er at sidestille vold mod dyr med vold mod mennesker:

”Man skal passe på, at man ikke sidestiller dyr og mennesker. Det ville ikke være rimeligt at give 16 års fængsel for at slå en kat ihjel. Både mennesker og dyr har værdi, men vi skal finde en mellemvej, hvor dyr hverken er ting eller mennesker i juridisk sammenhæng,” siger Dennis Flydtkjær.

Dén melding giver dog ikke mening, siger professor ved Sektion for Dyrevelfærd på Københavns Universitet og tidligere formand for Det Dyreetiske Råd, Peter Sandøe:

”Det er grundlæggende noget sludder at sige, at dyr i forhold til lovgivningen blot er ting. Dyreværnsloven sætter klare grænser for, hvad man må gøre i forhold til dyr, og alle dyr er i princippet omfattet - helt ned til græshopperne,” siger Peter Sandøe, der ser forslaget som et udtryk for, at vi føler forskellige etiske forpligtelser i forhold til forskellige dyr:

”Der er et stort flertal i Danmark, der synes, at det er okay at spise dyr. Men samtidig har mange danskere stærke følelser for deres familiedyr og kan ikke lide tanken om, at hunde og katte bliver aflivet, uden at de er syge,” siger Peter Sandøe.

Han peger derfor på, at en ændring, som den DF foreslår, handler om noget andet end dyrevelfærd:

”Det kan virke krænkende for en ejer, hvis en person, der har dræbt vedkommendes hund eller kat, kun bliver dømt for hærværk. Men så er det vel i virkeligheden ejerens følelser, det her drejer sig om,” siger Peter Sandøe.

Dansk Folkepartis forslag har endnu ikke været til førstebehandling, men hos Venstre vil man ikke udelukke at stemme for:

”Det handler jo om at betragte dyr som levende væsener, og det kan ingen være imod. Derfor er vi umiddelbart positive over for forslaget,” siger Venstres dyre-velfærdsordfører, Erling Bonnesen.

Meldingen er dog ikke lige så positiv fra Socialdemokraterne:

”Dansk Folkeparti kan åbenbart ikke få nok af at savle rundt i det her emne. Vi vil gerne tage initiativer for, at folk holder dyr med stor ansvarsfølelse. Vi går ud fra, at folk er fornuftige. DF går åbenbart ud fra, at folk er ufornuftige,” siger partiets dyrevelfærdsordfører, Orla Hav.