Prøv avisen

Din begravelse kan blive markant dyrere

Et gevaldigt millionunderskud på de danske kirkegårde betyder øget brugerbetaling flere steder næste år Foto: Foto:

Et gevaldigt millionunderskud på de danske kirkegårde betyder øget brugerbetaling flere steder næste år

Der er forskel på folk, og hvad de skal betale, når de skal herfra.

Er man ikke medlem af folkekirken og bor i for eksempel Horsens Provsti, stiger prisen for et kistegravsted med én plads i det nye år fra omkring 4000 kroner til 18.641 kroner.

LÆS OGSÅ:Skovkirkegårde umuliggøres af bureaukrati

Er man medlem af folkekirken, vil kistegravstedet derimod blive stillet gratis til rådighed i en fredningsperiode på 25 år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Priserne på begravelser her i Horsens er ikke steget i de seneste 16 år. Det kommer til at ske nu, og jeg mener kun, at det er rimeligt, at vi kræver penge for en ydelse, siger provst Litten Hjorth, Horsens Provsti.

Årsagen til den markante prisstigning på begravelser i Horsens og på alle kirkegårde under folkekirken er, at kirkegårdene i flere år tilsammen har haft et underskud på over 800 millioner kroner om året.

Det er hidtil blevet dækket ind via kirkeskatten, men under den forrige regering sendte Kirkeministeriet et cirkulære ud til folkekirken med et krav om, at alle dens kirkegårde skal kræve de penge ind, som det koster for eksempel at blive begravet.

- Folk har været vant til, at vi er så flinke i folkekirken. Her har der været gratis kaffe. Her har de ældre kunnet komme gratis på udflugt, siger Litten Hjorth til avisen.

- Mange præster har også haft den holdning, at kirken skulle være omsorgsfuld og ikke kræve de penge ind, som det koster at blive begravet, eller skele til, om folk var medlemmer eller ej. Men udviklingen går i retning af brugerbetaling.