Diskussion om dansk undskyldning for slavehandel

Illustrationen stammer fra bogen "Danskernes slaver" af Palle Petersen. Bogen udkom på Borgens Forlag i 1983.
Illustrationen stammer fra bogen "Danskernes slaver" af Palle Petersen. Bogen udkom på Borgens Forlag i 1983.

Formanden for Folketingets Udenrigs-udvalg, Steen Gade (SF), opfordrede i går statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at komme med en officiel undskyldning for, at Danmark som kolonimagt tillod handel med slaver i Dansk Vestindien.

– Jeg vil spørge statsministeren, om han vil tage initiativ til, at vi i Danmark får sagt undskyld til de lande, der har været involveret i slavehandlen – at vi får sagt undskyld for de overgreb, vi har begået, siger Steen Gade, der mener, at Anders Fogh Rasmussen kunne overveje en undskyldning i forbindelse med, at en delegation fra Virgin Islands, som de tre øer nu hedder, besøger Danmark senere i august.

I spidsen for delegationen står Shelly Moor-head, der er præsident for organisationen Africa-Caribbean Resettlement and Repatriation Alliance. Han skal under besøget i Danmark blandt andet mødes med Morten Kjærum, direktør for Institut for Menneskerettigheder, for at drøfte spørgsmål om dansk bistand eller erstatning for slavehandlen.

Morten Kjærum mener ikke, at spørgsmålet om erstatning er det mest presserende, men slår i stedet til lyd for en folkelig undskyldning.

– Man kunne overveje at lave en underskriftsindsamling blandt danskerne, der kunne skrive under på en tekst, der udtrykte en undskyldning i forhold til den tid, siger han.

Slavehandlen i Dansk Vestindien blev bragt til en ende den 3. juli 1848, da slaverne rejste sig mod de umenneskelige forhold og gennemtvang, at den daværende danske guvernør, Peter von Scholten, frigav dem.

/ritzau/

Læs mere under Danmark