Prøv avisen

Disruptionchef søges. Men hvad laver sådan én egentlig?

Jobbet som disruptionchef og hele idéen med et disruptionråd trækker tråde til den internationale lederuddannelse Kaospiloterne, grundlagt i 1991 af den nuværende leder af Alternativet Uffe Elbæk, mener Peter Aagard. Foto: Philip Davali/ ritzau

Erhvervsministeriet søger en disruptionchef, der kan være med til at understøtte den teknologiske udvikling. Jobopslaget er varm luft uden substans, siger ekspert

Meget er sagt og skrevet om det disruptionråd, der blev nedsat af regeringen under Beskæftigelsesministeriet sidste forår. Nogle roser tiltaget for at være innovativt og på forkant med teknologien, andre kalder det varm luft uden substans.

Nu skrives endnu et kapitel i disruption-sagaen, for Erhvervsministeriet søger en ”disruptionchef med udfordringsret”, som kan være med til at ”understøtte styrelserne og departementet ved at inddrage, konkretisere og omsætte den digitale og teknologiske udvikling i praksis” samt ”understøtte udviklingen af et digitalt mind-set i samarbejde med Koncern HR”.

”Med baggrund i Erhvervsministeriets Strategi 2025, etablerer vi nu en Disruption task force i Erhvervsministeriets departement. I strategien ser vi teknologi og digitalisering samt globalisering som helt centrale globale udviklingstendenser,” skriver Erhvervsministeriet i jobopslaget, og det er den task force (på dansk: special-enhed), som den nye disruptionchef skal være frontmand for.

Men fra flere sider kritiseres jobopslaget. Mads Kastrup, opinionsredaktør hos Ekstra Bladet, skriver, at ”det hermed er godtgjort, at alle har mistet overblikket, og statsministerens plan om effektivisering er brændt ned til grunden”, mens onlinemediet Format og journalist Kim Bach i Information kalder stillingsopslaget ”bullshit-bingo” – med henvisning til det britiske slangudtryk for sludder.

Og netop ordet ”bullshit-bingo” er passende, mener Peter Aagard, lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Han kalder det ”varm luft”.

”Det er svært at gennemskue, hvordan arbejdet skal foregå. Det ved de muligvis heller ikke selv, siden de vil have, at ansøgeren til jobsamtalen skal komme med 10 minutters oplæg om, hvad han forventer at kunne bibringe arbejdet,” siger han.

Ord som globalisering, teknologisk udvikling og digitalisering går igen i jobopslaget, hvilket ifølge Peter Aagard gør det ukonkret og diffust, hvad arbejdet egentlig går ud på. For der er i samfundet en tendens til teknologibegejstring, ”som nok kunne have brug for lidt kølig, rationel eftertænksomhed”, siger han.

”Det er rigtigt nok, at mange brancher forandrer sig og smelter sammen. Men jeg tror, at disruptionrådet mest er skabt for at vise, at man handler på den udvikling. Det er relativt indholdstomt. Indholdet er ikke så væsentligt i første omgang, og derfor er ’bullshit-faktoren’ ret høj. Jeg synes, det er meget diffust,” siger han.

Jobbet som disruptionchef og hele idéen med et disruptionråd trækker tråde til den internationale lederuddannelse Kaospiloterne, grundlagt i 1991 af den nuværende leder af Alternativet Uffe Elbæk, mener Peter Aagard. Han har sammen med Bøje Larsen, adjungeret professor på Copenhagen Business School, CBS, skrevet en kritisk bog om blandt andet kaospilotuddannelsen og ser lignende træk i regeringens disruptionarbejde.

”Fællestrækkene er, at man vil kortslutte en organisation, og det er jo den tanke, som vi også forfulgte med Kaospiloterne. At man har et behov i toppen for at rydde alt det bureaukratiske bøvl til side og vise, at man går til stålet. Men det handler mere om, hvordan det ser ud på overfladen, uden at der er så meget substans,” siger Peter Aagard.

Men spørger man netop Bøje Larsen, der forsker i ledelsesmode, lyder der anderledes forsigtige positive røster.

”Havde man nu bare kaldt det forandring i stedet for disruption, havde der ikke være problemer. Jeg synes sådan set, det her job er et meget godt initiativ,” siger han.

Ifølge Bøje Larsen kan den nye disruptionchef selv gøre noget for at undslippe kritikken af disruptionarbejdet som værende diffust.

”Der skal være åbenhed om arbejdet, han kan offentliggøre forslag og rapporter i løbet af året. Man kan regne ud på forhånd, at der vil være rigtig meget ballade om det her, men jeg synes ikke, man bare kan afvise det,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Erhvervsministeriet inden redaktionens slutning.