Prøv avisen

Dit sommerhus kan komme under uventet pres

Ældre sommerhuse har typisk en begrænset kapacitet på elnettet. Så vær varsom med at oplade elbilen eller parkere dine gamle, aflagte hårde hvidevarer i sommerhuset, lyder advarslen fra Energistyrelsen og If Skadeforsikring. De sluger nemlig mere strøm, jo ældre de er. (Genrefoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ejerskifte af et gammelt sommerhus kan sætte installationerne under pres. Her er de ting, du bør tjekke, når du har overtaget dit nyindkøbte sommerhus.

Mange sommerhuse har skiftet hænder de seneste måneder, og har du overtaget et sommerhus, bør du snarest få gennemgået husets installationer.

For alene ejerskiftet kan sætte installationerne under pres, forklarer Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent for VVS i Tekniq Arbejdsgiverne.

- Hvis huset tidligere var ejet af et ældre ægtepar og nu er overtaget af en familie på fem, som vil have vaskemaskine og lange bade - eller bare bruger huset anderledes - kan der opstå problemer, siger han.

Kig først på den elinstallationsrapport, som blev udfærdiget inden overdragelsen, råder Ole Vedsted-Jakobsen, der er byggesagkyndig og fagekspert hos Bolius.

- De nye ejere har måske overtaget her til sommer, hvor man typisk ikke bruger så meget strøm. Men det er vigtigt, at man ikke ignorerer de problemer, som bliver udpeget i rapporten, siger han.

Løse forbindelser og halve løsninger øger nemlig både risikoen for stød, gnister og i værste fald brand.

Det sætter yderligere pres på systemet, hvis de gamle ejere kun brugte huset nogle uger om året, mens de nye ejere har flere dage og måske også flere gadgets i huset.

- Så få udbedret eventuelle skavanker, råder Ole Vedsted-Jakobsen.

Kast også et blik på husets varmekilder. Modsat helårshuse er radiatorer i sommerhuse ofte drevet af el. Det kræver nogle hensyn, du måske ikke tænker over.

- En seng eller en sofa kan nemt havne op ad en slukket elradiator. Men hvis brændbare materialer står klos op ad en elradiator, som banker afsted om vinteren, risikerer man, at de bryder i brand, siger han.

Overvej at investere i en varmepumpe, hvis huset skal bruges til vinter.

- En varmepumpe er dyr at købe, men billigere i drift end elradiatorerne, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Tænk også på vand og afløb. Hvis huset nu bruges flere dage eller af flere personer, bruges der også mere vand. Og det kan give problemer, som den forrige ejer ikke kendte til - eksempelvis med afløb eller samlebrønd.

- Det betyder ikke, at noget er galt. Det betyder bare, at man skal være opmærksom, siger Birger T. Christiansen.

Ændret brug kan også betyde, at perlatorerne på vandhanerne hurtigere kalker til, eller at varmtvandsbeholderen ikke kan følge med.

Alt sammen praktiske problemer, som kan løses eller forebygges. Men det kræver, at du sætter dig ind i, hvad det er for et hus, du har overtaget.

- Der er forskel på installationer i et helårshus og i et sommerhus. Så du er nødt til at lære husets muligheder og begrænsninger at kende, understreger Birger T. Christiansen.

/ritzau fokus/