Prøv avisen
Klima

DMI: Klimaforandringer kan stå bag våd august

Klimatolog hos DMI fortæller, at klimaforandringerne kan være årsag til de mange skybrud, danskerne har oplevet i august 2019. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

De mange og voldsomme skybrud kan muligvis forklares med klimaforandringerne, lyder det fra DMI og klimaforsker

Pludselig åbner himlens sluser sig, og det øser ned i tykke stråler. Og så stopper regnen lige så pludseligt, som den begyndte. Sådanne kraftige lokale skybrud har mange danskere oplevet i løbet af august.

Og regnskyllene kan muligvis forklares med klimaforandringerne. Det fortæller Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI.

”Klimascenarier peger på, at intensiteten af regnen vil stige med flere og kraftigere skybrud til følge, og det er måske det, vi har fået en forsmag på i år”.

Indtil videre har august da også været vådere og vildere end normalt. Mikael Scharling fortæller, at der til og med onsdag den 14. august er faldet 50,5 millimeter på landsplan, mens der i den tilsvarende periode fra 2006 til 2018 gennemsnitligt faldt 38,5 millimeter på landsplan. Desuden har skyllene været kraftigere end normalt, fortæller han.

Han understreger dog, at man ikke kan koble de heftige skybrud og klimaforandringer sammen med 100 procents sikkerhed. For hvis man vil være helt sikker på, at skybruddene skyldes klimaforandringer, skal man observere over en længere periode end bare en enkelt måned.

Samme pointe understreger klimaforsker ved Københavns Universitet Aksel Walløe Hansen:

”Det er tricky, hvor længe man skal observere et vejrfænomen for at kunne koble det sammen med andre.”

Men, tilføjer han, hvis man konsekvent observerer kraftige skybrud over en 10-årig periode, vil det være oplagt at kæde det sammen med klimaforandringerne.

Alligevel mener Mikael Scharling, at skybruddene kan ses i sammenhæng med klimaforandringer.

”Vores fremtidsscenarier for det danske klima peger på, at nedbørsfordelingen forandrer sig. Når der falder nedbør, vil den falde mere intensivt, altså den vil være kraftig, faktisk som vi har oplevet nu,” fortæller han.

Det tilslutter klimaforsker Aksel Walløe Hansen sig. Han mener, at de seneste skybrud ”passer ind i det generelle billede”, af hvad klimaforandringerne vil betyde for det danske vejr. Han tilføjer:

”De seneste års temperaturstigninger betyder, at vejrfænomener vil blive mere ekstreme, som de regnskyl, vi ser nu.”