Dom mod Svend Lings kan ændre dødshjælpsdebat

Læge Svend Lings blev dømt for medvirken til selvmord. Dommen sender et signal, der kan ændre debatten om dødshjælp, siger iagttagere

Svend Lings, 76 år, var tiltalt for at have medvirket til selvmord i to tilfælde og til forsøg på selvmord i ét tilfælde. Han blev kendt skyldig i to forhold og frikendt i ét, da retten ikke fandt det bevist, at Svend Lings havde formidlet medicin til selvmord til en nu afdød brilledesigner.
Svend Lings, 76 år, var tiltalt for at have medvirket til selvmord i to tilfælde og til forsøg på selvmord i ét tilfælde. Han blev kendt skyldig i to forhold og frikendt i ét, da retten ikke fandt det bevist, at Svend Lings havde formidlet medicin til selvmord til en nu afdød brilledesigner. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix.

I går blev den pensionerede læge Svend Lings idømt 40 dages betinget fængsel for medvirken til selvmord samt medvirken til forsøg på selvmord ved Retten i Svendborg. Dommen og hele sagen om Svend Lings vil bidrage til at ændre debatten om assisteret selvmord og aktiv dødshjælp i Danmark, siger flere iagttagere til Kristeligt Dagblad.

Lise Møller, formand for Lægeforeningens etiske udvalg, siger:

”Der har været et enormt fokus på retssagen og med den hele emnet. Jeg tror, at det får folk til at overveje dødshjælp nærmere, når det bliver så konkret, som det her er blevet. Flere bliver i tvivl, om en legalisering er den rigtige vej at gå. Dommen sender det signal, at assisteret selvmord er noget, du straffes for i Danmark. Det er et klart signal, og det finder vi meget positivt i Lægeforeningen,” siger hun.

Hun underbygger sin antagelse med, at Svend Lings’ borgerforslag om en legalisering af aktiv dødshjælp kun har samlet knap 6000 støtter ud af de påkrævede 50.000 godt en måned før forslagets deadline.

Samme pointe har Mia Amalie Holstein, medlem af Det Etiske Råd og velfærdspolitisk chef i den liberale tænketank Cepos:

”Mange har den automat-reaktion, at selvfølgelig skal dansk lov overholdes. Hvis man i et demokratisk samfund ikke kan samle støtte til en lovændring, så kan man ikke bare gå udenom og begå selvtægt. På den måde tror jeg ikke, at han har danskernes sympati, eller at han fremmer sagen, som i øvrigt finder sted på et grundlag, hvor mange ikke kender mulighederne for, hvad man kan med palliation (lindring) og behandlingsstop med døden til følge,” siger hun med henvisning til, at danskerne tidligere i år med en ændring af sundhedsloven fik bedre muligheder for selvbestemmelse ved livets afslutning.

Svend Lings, 76 år, var tiltalt for at have medvirket til selvmord i to tilfælde og til forsøg på selvmord i ét tilfælde. Han blev kendt skyldig i to forhold og frikendt i ét, da retten ikke fandt det bevist, at Svend Lings havde formidlet medicin til selvmord til en nu afdød brilledesigner.

Med på anklagebænken sad den pensionerede psykiater Frits Schjøtt, 83 år, som blev kendt skyldig i ét forhold om medvirken til forsøg på selvmord. Han fik 14 dages fængsel.

Begge domme var betinget med en prøvetid på ét år henset til de dømtes alder og personlige forhold. Anklageren havde ønsket mindst ét års ubetinget fængsel til Svend Lings og fire måneder til Frits Schjøtt, mens Lings’ forsvarer havde nedlagt påstand om frifindelse i alle forhold.

Et afgørende spørgsmål i retssagen var, om Svend Lings råd på email forud for en 85-årige kvindes selvmord var nok til at være ”medvirken” i strafferetlig forstand. Han havde blandt andet bekræftet kvinden i hendes valg af medicin og rådet hende til at supplere med en plastikpose over hovedet.

Men sagen slår fast, at det er nok, siger Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet:

”Han har bistået en konkret person med råd til hendes selvmord, og det er helt inden for skiven strafferetligt, og det siger retten altså også.”

Han fortsætter om straf- udmålingen:

”Det afgørende er jo helt enkelt, at det er to ældre personer, og derfor bliver dommene gjort betinget. Men det er ikke vigtigt, om de er betingede eller ej, eller hvor lange de er. Det vigtige er, at dommene fastslår, at det er strafbart, hvad der er foregået. Det her er helt forbudt.”

Sundhedsordfører Flemming Møller-Mortensen (S) er ligesom sit parti modstander af en legalisering af dødshjælp og ”politisk tilfreds” med dommen,

”Jeg tror, den vil ændre debatten. For én ting er dommen i går, men den brede debat er fulgt i kølvandet på Svend Lings’ gøren og laden, og den præger holdningerne. Mange har udråbt sagen til at være et spørgsmål om, hvorvidt man etisk og moralsk taber dét, det kræver at hjælpe folk som sundhedsprofessionel person. Her er en læge, som træder helt ved siden af, negligerer dansk lov og misbruger en fagprofessionel titel, og det har givet meget kritik, også fra lægefagets indre kredse.”

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) mener modsat, at 40 dages betinget fængsel sender et signal om, at medvirken til selvmord de facto er straffrit i Danmark.

”Det er dybt kritisabelt, og det undrer mig, at man nærmest kan stå ved siden af en person, fortælle dem, hvordan de skal begå selvmord, og så blive så godt som frikendt. Det er ikke rimeligt, og jeg vil gå i tænkeboks og se, hvad man politisk kan gøre.”

Samme holdning har Poul Jaszczak, medlem af Det Etiske Råd og pensioneret overlæge.

”Dommen sender et signal om, at man gerne må slå en lille smule ihjel. Det gør ikke så meget, hvis en person er syg nok eller har det svært nok – så ender man bare med en plettet straffeattest, men uden egentlig straf. Det er samfundets fallit, men det er også en fallit for fagpersoner, fordi man så kan undlade at forvalte den hjælpepligt, man har, som ikke lægger op til, at man tager livet af folk.”

Læge Svend Lings ønskede i går ikke at kommentere dommen, men vil nu sammen med sin forsvarer overveje, om dommen skal ankes.