Døve glade for tegnsprog i coronakrise

Tegnsprogstolkning er blevet et fast element på regeringens coronapressemøder. Mette Bertelsen er en af dem, som er glad for hensynet til hørehæmmede danskere.

Mette Bertelsen ser frem til at kunne følge med i de kommende pressemøder om coronasmitten. Hun ser gerne, at tegnsprogstolkning bliver mere udbredt.
Mette Bertelsen ser frem til at kunne følge med i de kommende pressemøder om coronasmitten. Hun ser gerne, at tegnsprogstolkning bliver mere udbredt. Foto: Ole Vestergaard/Free.

Når myndighederne skal fortælle om coronakrisen på de daglige pressemøder, står de heller ikke i den kommende uge alene ved podierne.

De har nemlig selskab af tegnsprogstolke, som tolker på tegnsprog for de omkring 4000 døve i Danmark, som ikke kan høre lyden fra pressemøderne.

Og det er et tiltag, som ikke er set før i Danmark.

Digital forretningsudvikler Mette Bertelsen er en af de døve, som nu kan følge med i, hvad der bliver fortalt på pressemøderne.

Hvad betyder det for dig, at pressemøderne nu bliver tegnsprogstolket?

- Det er helt vildt dejligt! Hver gang der er et pressemøde på vej, er der livlig aktivitet blandt mit døvenetværk på Facebook. Jeg tænder også for tv, hvilket jeg normalt aldrig gør.

Hvilke udfordringer giver det dig, når der ikke tages højde for dem, som ikke kan høre?

- Det er altid lidt af et antiklimaks, når et pressemøde slutter, og man så vender tilbage til eksempelvis nyhederne. Vi døve er normalt vant til at vente med viden, indtil det kommer på skrift.

- Det meste af det, vi kan læse om coronaen, er andres analyser. Derudover er det langt fra alle døve, der er stærke til at læse.

Hvordan følger du med, når der ikke tages højde for dem uden hørelse?

- Jeg læser nyhederne, googler, går ind på forskellige websites, måske endda Twitter. Men det er som oftest andenhåndsinformation, så man skal virkelig være forsigtig.

- Det er langt fra alle døve, der kan navigere i teksterne, og det er ikke okay, at de bliver ekskluderet.

Savner du mere tegnsprogstolkning i hverdagen?

- Ja. Jeg savner, at jeg kan stole på, at alle større samfundsrelevante begivenheder er tegnsprogstolkede. Både de, der har været længe undervejs, men også de akutte. Eksempelvis ved valg.

Hvad gør du dig af tanker om coronasituationen?

- Jeg er nervøs som de fleste andre. Mest for hvad jeg skulle gøre, såfremt jeg blev ramt af corona. Der opfordres til, at jeg kan ringe, hvis jeg har mistanke om corona.

- Den fjerntolkeservice vi har, er kun bemandet på hverdage i dagtimerne. Derudover er der kun få tolke spredt ud over en masse små firmaer, som tilbyder fjerntolkning i aftentimerne og weekenden.

Føler du, at du får nok information om, hvordan du skal forholde dig i forhold til corona?

- Jeg fandt ud af, at Danske Døves Landsforbund har en coronalinje, hvor man kan ringe ind, hvis man er i tvivl om retningslinjer fra myndighedernes side eller generelt har spørgsmål.

- Det er en god ordning, men hvorfor kan vi ikke bare gå ind på myndighedernes officielle sider og derfra tilgå de samme, opdaterede oplysninger - på tegnsprog?

/ritzau/