DR-bestyrelsesmedlem kritiseres for at blande sig i krænkelsesdebat: Det er en menneskejagt

Sognepræst og samfundsdebattør Katrine Winkel Holm, der er medlem af DR’s bestyrelse, bliver kritiseret for at blande sig i debat om krænkelser i pigekor. Men sagen er et udtryk for en misforståelse, der vidner om en farlig tendens i den danske presse, mener hun

”Medierne er med til at udlevere folk på en måde, så vores erindring om dem bliver forbundet med noget meget belastende, uanset om de så senere bliver renset,” siger Katrine Winkel Holm.
”Medierne er med til at udlevere folk på en måde, så vores erindring om dem bliver forbundet med noget meget belastende, uanset om de så senere bliver renset,” siger Katrine Winkel Holm. Foto: Leif Tuxen.

Katrine Winkel Holm, samfundsdebattør og sognepræst i Borup Kirke, endte i lørdags på Ekstra Bladets forside efter at have blandet sig i diskussionen om krænkelsessager på Sankt Annæ Gymnasium. Sankt Annæ Gymnasiekor og DR Pigekoret har været i mediernes søgelys i de seneste uger, efter at begge kor har indledt eksterne advokatundersøgelser, som skal undersøge henvendelser om krænkende adfærd. Det drejer sig om sager, som ligger flere år tilbage, da Michael Bojesen først var leder af Sankt Annæs Gymnasiekor og siden chefdirigent for DR Pigekoret.

I et Facebook-kommentarspor under en artikel om sagen forsvarede Katrine Winkel Holm den tidligere korleder.

”Jamen, lad endelig aviserne jage ham, til han er helt smadret,” skrev hun ironisk under artiklen, som var blevet delt af en af tidligere pigekorssanger, Kathrine Stampe Andersen.

Men Katrine Winkel Holm sidder selv i DR’s bestyrelse, og derfor er hendes indspark i debatten faldet flere for brystet.

”Det virker utrolig uprofessionelt, at et medlem af DR’s bestyrelse udtaler sig konkluderende omkring indholdet af DR’s egen advokatundersøgelse – før denne er afsluttet. Hun kender jo intet til indberetningernes indhold. Ovenikøbet med et utroligt nedladende og uempatisk sprogbrug. Jeg ville ikke have gættet, at den slags svovl kom fra en præst,” lyder det blandt andet fra tidligere korsanger Ellen Landmark ifølge Ekstra Bladet.

Katrine Winkel Holm afviser kritikken, der i hendes optik bygger på en misforståelse. Hendes kommentar var slet ikke møntet på sagen om DR Pigekoret, men derimod Sankt Annæs Gymnasiekor, siger hun.

”Som bestyrelsesmedlem i DR må jeg blande mig i, hvad jeg vil. Men jeg har selvfølgelig ikke tænkt mig at blande mig i den advokatundersøgelse nedsat af DR, der foregår lige nu. Det er vigtigt, at sagen kommer væk fra medierne og i stedet bliver behandlet med kølige juridiske øjne. Det er der brug for i disse sager,” siger Katrine Winkel Holm, som er blevet udpeget til DR’s bestyrelse af Dansk Folkeparti.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring og offentlig ledelse ved Aalborg Universitet, anerkender Katrine Winkel Holms argument om, at hendes kommentarer ikke handlede om DR Pigekoret.

”Selvom det er svært at adskille de to sager fuldstændig, kan man godt gøre det formelt. Og her er tale om en meget værdibåret sag, som man egentlig godt kan forvente, at et bestyrelsesmedlem har nogle holdninger til,” siger han og lægger vægt på, at bestyrelsesmedlemmer spiller en utraditionel rolle i en organisation som DR.

”Almindeligvis er der en praksis om, at det kun er formanden, der udtaler sig. Men DR er en usædvanlig størrelse, hvor der sidder en lang række folk, der netop er udpeget politisk, fordi de har nogle værdimæssige holdninger,” siger Per Nikolaj Bukh, som vurderer, at Katrine Winkel Holm ikke har handlet upassende.

De utilfredse tidligere korpiger, som Ekstra Bladet har talt med, har viderebragt sagen om Katrine Winkel Holms kommentarer til DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn og bestyrelsesformand Marianne Bedsted. De svarer i en mail til avisen, at medlemmer af den politisk udpegede bestyrelse har deres egen personlige ytringsfrihed, og at DR ikke kan blande sig i, hvordan de agerer i den offentlige debat.

Katrine Winkel Holm er trods indvendingerne fra tidligere korsangere urokkelig i sin kritik af den medieopmærksomhed, som er opstået omkring Michael Bojesen.

”Når man anklager en mand for noget så uklart som en ’seksualiseret kultur’, der skulle være foregået for 30-40 år siden, så begynder det at ligne noget, der minder om en menneskejagt. Jeg synes, der er nogle principielle overvejelser i det. Medierne er med til at udlevere folk på en måde, så vores erindring om dem bliver forbundet med noget meget belastende, uanset om de så senere bliver renset,” siger Katrine Winkel Holm, som maner til selvransagelse i den danske presse.

”Jeg er bange for, at det kan få meget, meget voldsomme konsekvenser for de anklagede, og jeg spekulerer i, hvornår vi hører om det første selvmord. Så der er nogle store presseetiske spørgsmål, som har været fuldstændig fraværende i debatten,” siger hun.