Prøv avisen
Spørgsmål & svar

DR om kritik af program: Det er en 11-årigs blik på Iran

Kanalredaktør Morten Skov Hansen svarer på ugens kritik. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Børnekanalen DR Ultra afviser at blåstemple iransk tørklædetvang med omstridt program

En hån mod iranske kvinders ønske om ligestilling. Sådan lyder noget af den hårde kritik af børne- og ungdomskanalen DR Ultras program ”Dicte tester mode i Iran”, hvor 11-årige Dicte er taget til Iran sammen med sin familie. Her afprøver og fortæller hun om de iranske kvinders dragter og hovedtørklæder, som det iranske præstestyre kræver, at kvinderne går i. Kanalredaktøren Morten Skov Hansen svarer her på ugens kritik:

Hvorfor har I valgt at afdække tørklædemoden i netop Iran?

"På DR Ultra vil vi give børnene et indblik i den del af verden, de selv befinder sig i, men også fortælle, at livet leves meget anderledes andre steder. Så selvom de medvirkende iranske kvinder taler om mode og forfængelighed, ligesom vi kan gøre i Danmark, opdager Dicte også, at kvinderne er begrænsede af, hvad de må iklæde sig."

Kommer det til udtryk, at livet leves meget forskelligt?

"Ja, det synes jeg. I sådan et program er det ikke meningen, at vi skal have alt med. Det er en dansk 11-årig piges øjne og ord i Iran. Når Dicte fortæller, at de ikke kan filme frisøren, fordi hun har løst hår, er det hendes måde at sige, at vilkårene i Iran er meget forskellige fra i Danmark."

Er det rimeligt, at en 11-årig skal formidle og reflektere over de problematikker, der er forbundet med at gå med tørklæde i Iran?

"Nej, en 11-årig skal ikke kunne afdække, hvordan livet er i Iran. Hun kan kun fortælle, hvordan hun oplever og ser det. For mig er der stor forskel på, hvad vi kan have af forventninger til en fortælling om en 11-årig piges oplevelser i et andet land og til en journalist fra nyhedsmediet Ultra Nyt."