DR-formand: P3-lyttere er vigtige

Aftalen om at slå P1 og P2 sammen er udtryk for "et slapt og udvandet public service-begreb", mener to vrede bestyrelsesmedlemmer. De to kanaler styrkes på digital radio, svarer formanden

-"Jeg mener, det ville være meget, meget forkert at røre P3, for det ville medføre et uopretteligt tab af hele kontakten til ungdomsgenerationen" siger Michael Christiansen. -
-"Jeg mener, det ville være meget, meget forkert at røre P3, for det ville medføre et uopretteligt tab af hele kontakten til ungdomsgenerationen" siger Michael Christiansen. -. Foto: Christian Ringbæk/til web.

"En trist dag for Danmarks Radio" og en "dødsdag for den klassiske musik". Der bliver brugt store ord, når de to bestyrelsesmedlemmer i DR Ole Hyltoft og Katrine Winkel Holm kritiserer den aftale, resten af bestyrelsen i fredags indgik om DR?s fremtid. Som de eneste af bestyrelsens 11 medlemmer stemte de 2 imod beslutningen om at slå radiokanalerne P1 og P2 sammen, når DR i 2011 skal afgive den ene af sine fire radiokanaler.

Katrine Winkel Holm, teolog og udpeget af Kulturministeriet, så hellere en fusion af kanalerne P3 og P4, som især spiller dansk musik målrettet henholdsvis unge og et bredt publikum:

"P1 og P2 spiller en hovedrolle i DR?s public service. De kommercielle medier er så pressede, at de bliver mere og mere overfladiske, og det gør det endnu mere vigtigt, at DR holder den seriøse fane højt. De kommercielle stationer vil aldrig kunne levere en kanal som P1, hvor vi kan diskutere ting i god ro og orden, eller en kanal som P2, hvor man kan høre noget af det fornemste musik, vores del af verden nogensinde har præsteret," siger hun.

At lade afgivelsen af en radiokanal gå ud over stationerne med det smalleste indhold er i Katrine Winkel Holms øjne udtryk for "en kommerciel tankegang, hvor det vigtigste er det, som flest vil høre" og "et helt forkert public service-begreb, som er blevet slapt og udvandet."

Bestyrelsesformand Michael Christiansen er helt uenig i kritikken. Han peger på, at bestyrelsen har valgt – trods massive sparekrav – at bevare P1 og P2 som hver sin selvstændige kanal, som fra november 2011 vil kunne høres digitalt døgnet rundt, det vil sige via en DAB-radio. På det gamle FM-bånd vil indholdet til gengæld skulle presses sammen på én kanal.

"Samlet set får man altså mere P1 og P2 end i dag, samtidig med at vi planlægger at putte flere vitaminer i P4 ved at tilføre klassisk musik og mere debat og orientering. Det er og bliver en styrkelse af den klassiske musik," siger Michael Christiansen.

Han og den øvrige bestyrelses hovedargument for at slå de to kanaler med de ældste og mest veluddannede lyttere sammen er, at lytterskaren er lille, men trofast. Det giver håb om, at de vil gå ud og investere de 500 kroner, det koster at anskaffe en DAB-radio, så de fortsat kan høre deres yndlingskanal. Omvendt er de unge lettere at miste til andre medietilbud, og P3 er efterhånden Danmarks Radios sidste kontakt med landets gymnasieelever, siger Michael Christiansen:

"Jeg mener, det ville være meget, meget forkert at røre P3, for det ville medføre et uopretteligt tab af hele kontakten til ungdomsgenerationen. Når aviserne ikke har fat i de unge, er der nogen andre, der skal trække dem ind, og P3 er for mange af dem i dag den eneste indgang til lødigt nyhedsstof. Det er vigtigt at holde fast i dem for at være med til at skabe fremtidige avislæsere og ansvarlige samfundsborgere."

Formanden mener, at de, der kritiserer fastholdelsen af P3, må være nogle, som aldrig lytter til kanalen.

"Det er jo den eneste kanal, der spiller moderne, dansk musik – 85 procent af alle nye, danske udgivelser bliver spillet på P3. Vi skaber de nye navne, og de andre kanaler udnytter dem. Og det er en fin fordeling. Men uden P3 ville der aldrig være nogen, der spillede Trentemøllers første plade, før han overhovedet blev kendt," lyder svaret til kritikerne.

kristine.korsgaard@kristeligt-dagblad.dk