Prøv avisen

DR fortæller danmarkshistorien på ny

Det er skuespiller Lars Mikkelsen, der skal overtage Erik Kjersgaards plads som historiefortæller på tv-skærmen. Foto: Sophia Juliane Lydolph

Med en programserie på 12 afsnit vil DR i 2017 genskabe Danmarks historie for nye generationer. Historiker er positiv over for initiativet, men tvivler på, at unge vil se med

Om to år kan danskerne få styr på, hvilke historiske begivenheder, der har ført til det Danmark, vi kender i dag. Blot ved at tænde for fjernsynet.

I 2017 vil en ny programserie, ”Historien om Danmark”, nemlig rulle over skærmen på DR1. Her vil seerne gennem 12 afsnit blive ført fra istiden og frem til det 21. århundrede.

Det er 33 år siden, at DR sidst formidlede historien om Danmark med historikeren Erik Kjersgaard som vært. Siden har mange skelsættende begivenheder fundet sted, og det betyder noget for den måde, hvorpå vi forstår vores lands historie, mener Tine Smedegaard Andersen, der er kulturdirektør i DR1. 

”Derfor er det på tide, at en ny generation af seere og historikere stiller spørgsmål og får svar. For forskningen har ikke ligget stille de sidste 30 år. Masser af ny viden er kommet frem og venter på at blive formidlet,” siger hun.

Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor i historie ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, synes også, at det er både nødvendigt og naturligt atter at sætte fokus på danmarkshistorien.

”Vi bør med jævne mellemrum genopfriske fortiden, for historien er der jo ikke bare. Den eksisterer, fordi vi igen og igen genfortæller og sætter den i perspektiv til de ændringer, der sker i Danmark,” påpeger han og uddyber, at han ikke er i tvivl om, at interessen for programserien vil være til stede hos særligt det modne publikum.

”Den historiske interesse er blevet erklæret død adskillige gange, men det passer simpelthen ikke. Den vokser hos de fleste frem i takt med, at de selv bliver ældre. Når vi selv får en historie, begynder vi i højere grad at interessere os for tidligere tider,” forklarer han.

Det går dog dårligt i spænd med, at DR vil engagere nye og yngre generationer med ”Historien om Danmark,” og Sebastian Olden-Jørgensen sætter da også spørgsmålstegn ved, hvorvidt det kan lade sig gøre.

”Danmarkshistorien er som udgangspunkt seriøst stof. Selvfølgelig kan formidlingen blive gjort flot og til dels også underholdende, men et program med fakta kan ikke sælges med samme smæk for skillingen, som eksempelvis tv-serien ”1864” blev det. Det her kræver, at seeren interesserer sig for og reflekterer over historien, og det gør helt unge mennesker ikke nødvendigvis,” siger han.

Det er skuespiller Lars Mikkelsen, der skal overtage Erik Kjersgaards plads som historiefortæller på tv-skærmen, men også her stiller Sebastian Olden-Jørgensen sig skeptisk. Han mener ikke, at skuespilleren kan løfte arven fra én af Danmarks mest kendte historikere.

”Erik Kjersgaard var både formidler og historiker, og det er Lars Mikkelsen ikke. Han er en dygtig skuespiller, men han har hverken personlig autoritet eller baggrund i historien, som Kjersgaard havde det. Derfor kræver det en meget grundig instruktion, hvis det skal fungere, og stadig vil det aldrig blive helt det samme,” understreger han.