DR kritiseres for åndeligt armod

Kritikere ser problem i DRs profil efter Blachman-program

A Gulf Cooperation Council (GCC) soldier walks through Pearl Square after securing the area from anti-government protesters, in Manama March 16, 2011.
A Gulf Cooperation Council (GCC) soldier walks through Pearl Square after securing the area from anti-government protesters, in Manama March 16, 2011. Foto: Betina Garcia Denmark.

Efter premieren på et kontroversielt tv-program med tidligere X-factor-dommer Thomas Blachman kritiserer en række meningsdannere Danmarks Radio for at være i en generel åndelig krise. Programmet Blachman er blot et eksempel på programmer, der illustrerer problemet, lyder kritikken fra blandt andre biskop i Aarhus Stift Kjeld Holm. Han mener, at DR i stigende grad gør det meste til pjattet underholdning.

De kulturelt indstillede og mere åndeligt funderede seere er blevet henvist til nichekanaler, hvorimod alle de andre, hoben, skal spises af med noget pjat. Det er da en mærkværdig holdning at have til tingene og seerne, siger han.

LÆS OGSÅ: DR 2-program vækker voldsom debat om kvinde- og mandesyn

Kritikken bakkes op af mag.art. i litteraturvidenskab og idéhistorie Anne Sophia Hermansen, der også ser Blachman som udtryk for et mere overordnet problem:

DRs opgave er at værne om kulturelle værdier, sikre kvalitet og alsidighed i det hav af underholdning og forfladigelse, der er så rigeligt af på andre kanaler. At dette program overhovedet får lov til at blive til noget viser, at jagten på seertal har overtaget de åndelige og intellektuelle ambitioner, siger hun.

LÆS OGSÅ: "Vi skal ikke bare lave underholdning, der går ind ad det ene øre og ud ad det andet"

Kritikken af DRs manglende ånd er dog ikke ny, påpeger lektor i medievidenskab på Københavns Universitet Henrik Søndergaard. Den ligger nærmest i DRs identitet som folkets fjernsyn, der nødvendigvis er særlige forventninger til. Modsat mange af de tidligere angreb kan den nuværende debat ses som led i en bevidst strategi.

Mit bud er, at DR faktisk er meget godt tilfreds debatten, for det passer godt sammen med deres strategi om at skabe public service på en mere moderne måde, hvilket blandt andet indebærer at have mere kant og være mere debatskabende, siger han.

Direktør for DR Kultur Morten Hesseldahl erkender gerne, at DR sætter provokerende programmer i søen for at skabe debat. Men påstanden om, at DR har ramt bunden i en åndelig krise, giver han ikke meget for:

DR har altid skullet lave underholdningsprogrammer. Det er historieløst at tale, som om der har været en eller anden guldalder, og at vi siden har haft en deroute ned i et dybt hul af åndeligt armod, siger han.