DR må bremse konkurrencen med private medier

Venstre-regeringens støttepartier bakker op om at skabe et DR med fokus på danskproduceret indhold. Skær det udenlandske pop fra, lyder opfordringen

Meldingerne om en slankere statsradiofoni bør ifølge Mette Bock (LA) være en del af en langsigtet plan for mediestøtten.
Meldingerne om en slankere statsradiofoni bør ifølge Mette Bock (LA) være en del af en langsigtet plan for mediestøtten.

Ind med det egenproducerede og dansksprogede indhold. Ud med det kommercielle og udenlandske.

Den nytiltrådte Venstre-regering vil ”fokusere” DR, som det hedder i dens grundlag.

Den ordlyd falder i god jord hos regeringens parlamentariske grundlag, der ligesom Venstre længe har kritiseret Danmarks Radio for at indkøbe serier, underholdningsprogrammer og udenlandske film i stedet for selv at producere kvalitetsbåret public service.

Kulturordfører i Liberal Alliance, Mette Bock, er glad for de meldinger, der indtil videre er kommet på området.

”Vi kan bestemt se muligheder i de ting, der står i regeringsgrundlaget. Vi synes, der sendes gode signaler,” siger Mette Bock.

Meldingerne om en slankere statsradiofoni bør ifølge Mette Bock være en del af en langsigtet plan for mediestøtten.

Hun mener, at man bør sikre, at DR fokuserer på kerneindhold frem for opgaver, som de privatejede medier lige så godt kunne løfte.

”DR skal levere det, som det private marked ikke leverer. De kirkelige programmer er et godt eksempel på indhold, som kommercielle medier ikke er så gode til at løfte, men hvor der selvfølgelig er behov for det i et samfund som det danske.

Her er der god mulighed for, at DR kan prioritere hårdere og udvikle stoffet, så det formidles på en måde, der når bredere ud,” siger Mette Bock.

Den opfattelse deles af Dansk Folkeparti, der gerne ser, at man skærer programmer fra, som ligner de kommercielle mediers for meget.

Der skal være færre kanaler, og i stedet bør der stilles større krav til DR om, at de skal prioritere det egenproducerede indhold, lyder det fra Morten Marinus, medieordfører i Dansk Folkeparti.

”Med det medieforbrug, danskerne har i dag, er der ikke længere grund til at have seks forskellige tv-kanaler. Lige nu har vi børnekanaler, hvor man ikke sender noget om aftenen.

På de kanaler kunne man jo godt sende nogle af de egenproducerede DR3-programmer, som egentlig har en udmærket kvalitet, og så i stedet skære alt det der overflødige udenlandske pop fra,” siger han.

Selvom regeringen ønsker ændringer på området, understreges det i regeringsgrundlaget, at man ikke vil ændre ved den medieaftale, der blev indgået sidste år, og som løber frem til 2018.

Den nye kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) er da også tilfreds med DR's arbejde på mange områder, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Det er vigtigt for mig at sige, at jeg er tilhænger af et stærkt DR, hvor der er fokus på kvalitet og danskproduceret indhold. DR gør det godt på rigtig mange områder - for eksempel inden for TV-drama, hvor de efter min mening er fremragende.

Men det er jo ikke ensbetydende med, at vi ikke løbende skal sørge for, at DR udvikler sig. Jeg har også noteret mig, at DR's generaldirektør er enig i, at vi skal diskutere kvalitet og egenproduceret indhold. Så vi skal nok finde nogle gode løsninger, som sikrer, at danskerne får den public service, de har krav på,” skriver Bertel Haarder.

Den nytiltrådte minister ønsker ikke at gå yderligere i detaljer med mediepolitikken fra regeringsgrundlaget. Til medie-hjemmesiden Mediawatch omtalte han dog i mandags betydningen af at diskutere DR's public service-forpligtelser.

”Det er vigtigt, at der er en diskussion af, om DR engagerer sig i programmer, som en reklamestation ligeså godt kunne sende,” sagde han til medieportalen.