Prøv avisen

DR møblerer om på trosstoffet i radioen

Radioværterne Paula Larrain, Iben Maria Zeuthen og Christoffer Emil Bruun skal være værter på to nye programmer om tro på P1. Foto: Søren Bidstrup/Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix og Emil Kastrup Andersen

Fra januar vil DR samle alle trosprogrammer på P1 søndag formiddag. To kendte programmer udgår, mens to nye kommer til. Samtidig ændres radiogudstjenesten. Målet er blandt andet at gøre trosstoffet mere aktuelt, siger kanalchef

Hvis radiolyttere i det nye år tænder for P1 for at lytte til enten ”De højere magter” med værterne Paula Larrain og Anders Laugesen eller ”Tidsånd” med værten Christoffer Emil Bruun, gør de det forgæves. Begge programmer, der beskæftiger sig med religiøse emner, bliver nemlig nedlagt, oplyser DR.

Det sker som et led i en omlægning af de radioprogrammer, der handler om religion og eksistens. I stedet lancerer DR to nye trosprogrammer, hvis titler endnu ikke ligger fast.

”Vores mål er at gøre noget særligt for de lyttere, der virkelig interesserer sig for tro og livsvisdom. Det kommer vi blandt andet til at gøre ved både at koble stofområdet til den aktuelle nyhedsdagsorden og åbne for den lange, dybe samtale,” siger Thomas Buch-Andersen, kanalchef for P1.

Det ene af de nye programmer bliver et aktualitetsprogram, der skal sendes direkte i en time. Det skal både bringe nyheder inden for den religiøse verden og lægge et tros- eller eksistensfokus på aktuelle sager i den brede nyhedsstrøm.

Thomas Buch-Andersen forklarer, at det for eksempel kunne ske ved at tale med en politiker, der er aktuel i en konkret sag, og høre, hvilke livsværdier og trosdogmer, der har gjort sig gældende hos vedkommende. Værterne bliver Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

Det andet nye program skal ledes af Iben Maria Zeuthen, der indtil for nylig var vært på Radio24syv. Hun skal stå for et samtaleprogram, hvor én gæst er i studiet og bliver interviewet i en time om eksistens, livsværdier og livsudfordringer. Fokus i programmet kommer til at handle om overgange i livet.

”Det bliver en moderne tilgang til de typer livserfaringer, som tro ofte relaterer sig til,” siger Thomas Buch-Andersen.

DR’s dækning af tro og ikke mindst den kristne kulturarv har over de senere år jævnligt været genstand for debat, hvor DR gentagne gange er blevet kritiseret for at underprioritere trosstoffet. Især Dansk Folkeparti har presset på, for at der skal sættes klarere politiske krav til DR om, hvor meget den kristne kulturarv skal fylde i sendefladen. Det er dog ikke sket. Alligevel understreger Thomas Buch-Andersen, at ændringerne på P1 vil betyde, at antallet af sendte minutter om tro og religion vil blive forøget.

Et andet nyt tiltag på P1 er, at programmerne om tro bliver samlet søndag formiddag og kommer til at ligge henholdsvis før og efter gudstjenestetransmissionen klokken 10. Det vil sige, at hele søndag formiddag kommer til at handle om tro eller eksistens.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har kunnet fortælle, indebærer ændringerne også, at radiogudstjenesten bliver beskåret med ni minutter. Derudover kommer gudstjenesten til at lyde anderledes. I det nye år vil lytterne blive ledt igennem gudstjenesten af værten Anders Laugesen.

”Når man transmitterer gudstjenester, foregår der flere ting i kirkerummet – for eksempel altergangen, hvor radiolytterne bliver hægtet af. Der kunne vi godt tænke os at trække lytterne tættere på og formidle, hvad der sker,” siger Thomas Buch-Andersen.

Da I for et par år siden ændrede trosprogrammerne og blandt andet nedlagde programmet ”Mennesker og tro”, var jeres argument, at I ville have trosstoffet ud af reservaterne. Hvad har ændret sig, siden I nu opretter et reservat til det søndag formiddag?

”Pointen med, at trosstoffet skulle ud af reservaterne, var, at der også i kulturprogrammerne, P1 Morgen og i Orientering skulle være historier, der relaterer sig til religion. Men nu får vi også et sted, hvor de virkelig dedikerede lyttere kan gå hen og få programmer om tro og eksistens,” siger Thomas Buch-Andersen og tilføjer, at de nye programmer desuden vil blive genudsendt i løbet af ugen.

De nye programmer bliver sendt første gang den 12. januar 2020.