DR og TV 2 kritiseres for at tillade hadefuld debat

Institut for Menneskerettigheder kalder i en ny rapport hver syvende kommentar på DR Nyheders og TV 2 Nyhedernes Facebook-sider for ”direkte hadefuld.” Men DR og mediejurist mener, at det er færre

Ifølge ny rapport er 15 procent af kommentarerne på de to store mediers Facebook-sider hadefulde.
Ifølge ny rapport er 15 procent af kommentarerne på de to store mediers Facebook-sider hadefulde. . Foto: Nima Stock.

Overalt på nettet støder man på det. Ophedede diskussioner i kommentarspor til mediernes nyheder. Og ofte vil man også finde kommentarer, der kan virke endog meget stødende og direkte hadefulde.

Institut for Menneskerettigheder har i en ny rapport undersøgt knap 3000 kommentarer fra DR Nyheders og TV 2 Nyhedernes Facebook-sider for at analysere, hvor ofte hadefulde kommentarer optræder i den offentlige debat.

Fremkomsten af sociale medier har gjort, at flere borgere kan deltage i den offentlige debat. Men ifølge den nye rapport er 15 procent af kommentarerne på de to store mediers Facebook-sider hadefulde. Det svarer til hver syvende kommentar. Og det afholder mange fra at bruge deres ytringsfrihed og deltage i debatten, konkluderer rapporten.

Christian Lindhardt er redaktionschef for indhold til web og mobil på DR. Han mener, at DR allerede er blevet bedre til at sortere i de hadefulde kommentarer og forklarer, at de vil blive ved med at øge indsatsen på det område.

”Vi vil blive ved med gå ind i debatterne og opfordre folk til at tale ordentligt til hinanden. Jeg tror lidt, at det er en proces det her. Folk skal også opdrages til at tale pænt til hinanden og tale til hinanden, som man gør, når man står ansigt til ansigt. Og det tror jeg ikke, vi kan få brugerne til fra den ene dag til den anden,” siger Christian Lindhardt.

De knapt 3000 kommentarer, som indgår i rapporten, er statistisk udvalgt blandt de mange kommentarer, som hver dag bliver skrevet i forbindelse med, at DR og TV 2 lægger nyheder på Facebook. For hver kommentar er det i forhold til 42 forskellige forhold blevet vurderet, om kommentaren var hadefuld over for en gruppe eller et individ.

Men Christian Lindhardt er ikke enig med rapporten i, at alle de udvalgte kommentarer er decideret hadefulde.

”Jeg synes, der er en del af de eksempler, som Institut for Menneskerettigheder nævner, som jeg ikke mener burde have talt med. Vi har bevidst ladet nogle af de her ytringer gå igennem. Så jeg mener ikke, at man kan tale om hver syvende kommentar.”

Jakob Linaa Jensen er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og forsker i sociale medier og e-demokrati. Han er enig i, at ikke alle de optalte kommentarer nødvendigvis er hadefulde.

”Hadefuld er ikke begreb, der er enighed om. Og definitionen afhænger i meget høj grad af, hvilken politisk dagsorden man selv har. Når man ser på DR’s hjemmeside, definerer forskellige mennesker had på forskellig måde. Så det er meget svært at måle. Vi skal jo også huske på, at vi har et samfund, hvor forudsætningen for vores demokrati er en fri debat. Man skal passe på med at stemple politisk uenighed som had,” siger han og understreger, at medierne selvfølgelig skal moderere brugernes indlæg i debatten.

”De forskellige fora på internettet har ikke kun en ret, men også en pligt til at moderere, så man kan få luget ud i det allerværste. Men vi må også acceptere, at ytringsfrihed er en fuldstændig fundamental del af et demokrati. Det er nødvendigt at have en fri debat. Og ja, den går nogle gange over stregen, og så må vi gribe ind. Vi har jo i dette land en straffelov med både en injurieparagraf og det, der bliver kaldt racismeparagraffen,” siger han.