Drabstiltalt sosu-hjælper nægter sig skyldig: “Jeg havde et stort hjerte for beboerne”

En 60-årig sosu-hjælper forklarede sig torsdag for første gang i sagen om et drab og syv drabsforsøg på et plejecenter i Randers. Det kom frem, at hun tidligere er blevet bortvist fra flere arbejdspladser

Det er ved Retten i Randers, at en sosu-ansat er tiltalt for drab og drabsforsøg.
Det er ved Retten i Randers, at en sosu-ansat er tiltalt for drab og drabsforsøg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Det var tydeligt, at det var en afgørende dag i retten. Allerede inden retsmødet gik i gang, gned tiltalte, en 60-årig sosu-hjælper, sine øjne med et lommetørklæde, mens hænderne rystede synligt. Da dommerne og nævningerne tog plads i salen, satte hun sig i vidneskranken, med ryggen mod tilhørerne og fronten mod dommerne.

“Jeg har ikke haft det ret godt. Jeg har været meget påvirket af den her sag,” var nogle af de første ord, hun sagde.

Kvinden, der er tiltalt for et drab og syv drabsforsøg på fire beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers, afviste kategorisk, at hun har forgiftet beboerne. Da hun hørte om de mistænkelige indlæggelser, blev hun tværtimod chokeret, sagde hun.

“Det er så forfærdeligt at miste de fire beboere. Jeg kan simpelthen ikke forstå det,” sagde hun.

Hun fortalte, at hun overordnet var glad for at gå på arbejde og give beboerne den omsorg, de har brug for.

“Jeg kan godt lide at hjælpe andre mennesker. Det har jeg gjort hele mit liv,” sagde hun. “Jeg har et stort hjerte for de beboere.”

Tiltalte var kontaktperson til samtlige fire beboere, der i slutningen af februar og i begyndelsen af marts blev indlagt med stoffer i blodet, som ingen af dem havde fået ordineret. Specialanklager Jesper Rubow fra Østjyllands Politi ville høre, hvad hun selv tænkte om sammentræffet.

“Det tænker jeg ikke noget om. Hvad skal jeg sige til det?”

Gav sprøjte uden tilladelse

Hun var dog ikke udelt begejstret for sit arbejde på Plejecenter Tirsdalen. I retten kom det frem, at hun har søgt på andre job op til sin anholdelse. Allerede i oktober 2021 søgte hun på et nyt job i hjemmeplejen på sin computer, og den 13. marts gjorde hun det igen - dagen før hun blev anholdt og sigtet.

Tiltalte gav en række årsager til jobsøgningen. Blandt andet havde hun det svært med en kollega, som hun arbejdede tæt sammen med, og hun følte ikke, at ledelsen lyttede til hende, selvom hun angiveligt flere gange advarede om kritisable forhold på plejecentret.

Hendes tidligere ansættelser fyldte en del på retsmødet. Det kom frem, at tiltalte tidligere blev bortvist fra et plejehjem i Viborg, fordi hun havde givet en sprøjte til en beboer uden at have tilladelse til det. 

Senere kom det frem, at hun er blevet bortvist fra flere forskellige arbejdspladser på grund af mistanke om tyveri, blandt andet fra et forsorgshjem. 

Bekymret for beboerne

Tiltalte virkede ivrig efter at afgive sin forklaring. I vidneskranken holdt hun længe tårerne  tilbage, og hænderne bevægede sig hastigt, mens hun talte. Som var det lettere for hende at tale end at lytte. Hun fortalte om sin mand, der er syg og svækket, og om sine børn og børnebørn. Hun fortalte også, at hun for 10 år siden overlevede en kræftsygdom, der stadig giver hende smerter.

Dele af forløbet havde hun dog svært ved at gøre rede for. For eksempel kunne hun ikke præcist huske, hvorfor navnene på tre af de formodede ofre stod i en af de notesbøger, der blev fundet i hendes hjem under en ransagning.

Hun virkede frustreret, næsten vred, da anklageren borede i, hvorfor hun kort efter de første indlæggelser lavede en Google-søgning på stoffet baclofen, der ifølge anklagemyndigheden slog en kvindelig plejehjemsbeboer ihjel.

Jesper Rubow kaldte det også “noget af et sammentræf”, at to ud af tre af de stoffer, der var i blodet på plejehjemsbeboerne, blev fundet i tiltaltes hjem.

Tiltalte sagde, det var en fejl, at hun havde taget medicin med hjem på sin private adresse, men forklarede, at hun blandt andet gjorde det, fordi hun var bekymret for, at nogle af beboerne fik forkert eller for meget medicin. Hun ville angiveligt aflevere medicinen til en sygeplejerske. Overordnet var der ikke styr på medicinen på Plejecenter Tirsdalen, sagde hun:

“Der var mange ting, der ikke hang sammen. Medicinen blev ikke doseret korrekt. Mange beboere fik hinandens medicin,” lød det.

Da anklageren spurgte, hvorfor hun har været i medicinrummet mindst 25 gange mellem den 6. januar og den 14. marts 2022 - langt mere end andre sosu-hjælpere på plejecentret - svarede hun, at hun havde hentet øjendråber og insulin til to forskellige beboere samt en gulvlift. En lift, hun angiveligt bruger mere end andre på grund af smerter i sin højre side.

Under tidligere afhøringer har hun forklaret, at hun flere gange gik ind i medicinrummet, fordi hun tog fejl af dørene på plejecentret.

“Er der andre grunde til, at du har været derinde?” ville anklagerne vide

“Nej,” fløj det ud af tiltalte.

Retssagen genoptages på mandag med de første vidneafhøringer. Der er planlagt i alt 12 retsmøder, og dommen forventes at falde i slutningen af februar.