Dansk dreng hentet i IS-lejr: Må moderen tage med hjem?

Flere organisationer og politikere mener, at Danmark skal tage imod 13-årig dreng, som søndag blev hentet ud af syrisk flygtningelejr. De ønsker samtidig, at moderen, som støttede Islamisk Stat, rejser med. Nej siger Dansk Folkeparti og De Konservative

”Principielt mener vi, at mor og barn skal holdes sammen, hvis det er muligt, især når der tale om et barn, som er såret og sikkert har brug for sin mor,” siger generalsekretær i Røde Kors. Han bakkes op generalsekretæren i Red Barnet. De Konservative og DF siger nej.
”Principielt mener vi, at mor og barn skal holdes sammen, hvis det er muligt, især når der tale om et barn, som er såret og sikkert har brug for sin mor,” siger generalsekretær i Røde Kors. Han bakkes op generalsekretæren i Red Barnet. De Konservative og DF siger nej. Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.

En såret 13-årig dansk dreng blev i weekenden hentet ud af en flygtningelejr i det nordlige Syrien, og sagen er nu genstand for stor debat. For mens en række politikere og organisationer mener, at drengen bør få lov til at komme til Danmark, kritiseres beslutningen af flere borgerlige partier. Samtidig har moderen til den 13-årige dreng ytret ønske om at vende hjem til Danmark, men heller ikke her er der enighed blandt de danske politikere.

”Det er livsfarligt for børn at opholde sig i flygtningelejrene i Syrien. Der er mangel på helt basale ting som rent drikkevand, og temperaturerne er i øjeblikket tårnhøje. De danske børn i lejrene skal ikke bøde for forældrenes beslutning,” siger Johanne Schmidt-Nielsen, general- sekretær i Red Barnet.

Sammen med Røde Kors mener hun, at det er positivt, at de danske myndigheder har hjulpet drengen ud af flygtningelejren i Syrien. Evakueringen er sket med henblik på medicinsk stabilisering, lyder det fra Udenrigsministeriets Borgerservice i en mail til DR. Samtidig oplyser Udenrigsministeriet, at drengens pårørende i Danmark er orienteret og vil overtage ansvaret for ham og selv stå for hjemtransporten.

Den 13-årige dreng blev reddet ud af den syriske flygtningelejr al Hol, hvor flere tusinde IS-støtter bliver tilbageholdt. Ifølge DR’s oplysninger er drengens far død, og i lejren opholdt han sig sammen med sin mor og søskende. Ifølge Johanne Schmidt- Nielsen bør man lade moderen rejse med til Danmark:

”Vores udgangspunkt er barnets tarv, og det er meget voldsomt for et barn at blive adskilt fra sin primære omsorgsperson, som i det her tilfælde er moderen. Det er helt grundlæggende, at vi ikke splitter familier ad. I det her konkrete tilfælde har moderen muligvis begået ulovligheder, men det skal være op til det danske retssystem at vurdere,” siger hun og slår fast, at den vurdering skal foretages i Danmark.

Moderen har ifølge TV 2’s oplysninger givet tilladelse til, at drengen hentes ud af lejren. Hun bliver tilbage, da de danske myndigheder anser hende for at udgøre en sikkerhedsrisiko. Den vurdering ”respekterer” man hos Røde Kors, forklarer generalsekretær Anders Ladekarl, men:

”Principielt mener vi, at mor og barn skal holdes sammen, hvis det er muligt, især når der tale om et barn, som er såret og sikkert har brug for sin mor,” siger han.

Hos Dansk Folkeparti er partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, både uenig i, at barnet skal have ret til at komme til Danmark, og at moderen må rejse med:

”Moderen er en farlig kvinde. Hun er Islamisk Stat-støtte og derfor pr. definition en forbryder, som har været med til at kæmpe mod danske soldater. Hun skal under ingen omstændigheder til Danmark,” siger han.

Søren Espersen mener ikke, at det vil være til gavn for den 13-årige dreng, hvis moderen tager med til Danmark:

”Det bedste for ’barnets tarv’ ville være, at drengen blev tvangsfjernet og anbragt i et hjem, hvor han kunne få nogle gode værdier i stedet for det svineri, som han er blevet udsat for i sin barndom. Hun kan langtfra påtage sig rollen som en, der kan opdrage et barn,” siger han.

Ifølge De Konservatives retsordfører, Naser Khader, skal barnet have lov til komme til Danmark. Men moderen må blive:

”Her må vi gøre en undtagelse. Drengen er hårdt såret, har brug for hjælp, og så er han dansk statsborger. Men jeg er ikke tilhænger af at hente moderen til Danmark. Efter min opfattelse er hun en landsforræder, som har vendt Danmark ryggen. Hvis hun ønsker at være sammen med sit barn, kan de være sammen i flygtningelejren,” siger han.

I Enhedslisten og Radikale Venstre ønsker man, at danske børn, der lever i flygtningelejre i Syrien, skal hjem. Samme holdning har Socialistisk Folkeparti, forklarer partiets retsordfører Karsten Hønge:

”Børnene sidder under rædselsfulde forhold, og dem bliver vi nødt til at hjælpe, uanset hvilke forfærdelige forbrydelser forældrene må have begået,” siger Karsten Hønge og fortsætter:

”Jeg mener også, at moderen må komme til Danmark, og så må hun blive retsforfulgt her, hvis hun har begået noget kriminelt.”