Drenge fandt nazi-bunker på Vestkysten

En gruppe arkæologer er gået i gang med at udgrave en mandskabs-bunker fra Anden Verdenskrig. Museums-direktør kalder fundet det mest sensationelle i dansk sammenhæng

Leder af Museumscenteret i Hanstholm, Jens Andersen, til venstre, og bunkerentusiast Tommy Cassøe i mandskabsbunkerens køjerum. Yderst til højre ses resterne af køjerne til 10 mand. –
Leder af Museumscenteret i Hanstholm, Jens Andersen, til venstre, og bunkerentusiast Tommy Cassøe i mandskabsbunkerens køjerum. Yderst til højre ses resterne af køjerne til 10 mand. –. Foto: Jørn Deleuran.

En storm, to smådrenges nysgerrighed og en lokal håndværkers fascination af bunkere har ført til det mest sensationelle fund af en hidtil ukendt tysk bunker fra Anden Verdenskrig herhjemme.

I 63 år var bunkeren og dens indhold skjult under strandsandet ved Søndervig på den jyske vestkyst.

En voldsom storm tidligere på året skyllede imidlertid sandet væk, og det fik to nysgerrige drenge til at gå på opdagelse i en mindre sidebunker til den store mandskabsbunker, hvor de blandt andet fandt en latrinspand.

Rygtet om drengenes fund fik en lokal bunkerentusiast til at undersøge hovedbunkeren på egen hånd, og det viste sig, at bunkeren stod, som tyskerne efterlod den ved kapitulationen i 1945. Det skriver Dagbladet Ringkøbing- Skjern.

Fundet fik det nærliggende museum i Hanstholm til at sende arkæologerne i felten, og udgravningerne, der begyndte i går, har foreløbig ført til, at arkæologerne har fundet køjesenge, skabe, borde, stole, blækflasker, madcontainere, skovle, koste og værktøj, der i større eller mindre grad har overlevet årtiers tæring fra havvand og sand.

Museumsinspektør Jens Andersen fortæller til Kristeligt Dagblad, at fundet af bunkeren kommer meget belejligt, da det meste af indholdet inde i bunkeren ellers ville være helt mørnet eller rustet bort inden for de næste 10 år.

Mange af genstandene er efterhånden så medtagne, at det ikke kan betale sig at konservere dem. Fundet er alligevel det største nogensinde, fordi vi for første gang får mulighed for at se i samlet kontekst, hvordan de ni soldater og deres kommandant boede og levede i bunkeren, siger Jens Andersen.

Den vurdering er Kulturarvsstyrelsen enig i, og styrelsen har omgående doneret en såkaldt hastesum på 100.000 kroner til arkæologernes arbejde, fortæller styrelsens direktør, Steen Hvass.

Bunkerne er ligesom så mange andre spor efter besættelsen en vigtig del af den danske kulturarv. Da det er første gang, vi støder på en bunker med inventaret i behold, er det et meget, meget vigtigt fund, fastslår Steen Hvass.

Størstedelen af de tyske bunkere på Vestkysten blev tømt for værdier og metal af lokalbefolkningen efter tyskernes kapitulation, mens de danske myndigheder i de efterfølgende år tømte resten af bunkerne helt, ud fra devisen om at der skulle ryddes op. Ifølge Jens Andersen blev det arkæologiske aspekt ikke inddraget dengang, og derfor har eftertiden haft svære betingelser for at rekonstruere livet i bunkeren indtil fundet i Søndervig.

Arkæologernes mulighed for at rekonstruere tilværelsen i bunkeren er yderligere blevet styrket af, at det er lykkedes at komme i kontakt med en tysk mand, der hævder at have gjort tjeneste i bunkeren det sidste halve år, før tyskerne kapitulerede den 5. maj 1945.

Det giver os mulighed for at få en vaskeægte skildring af, hvordan livet var i en bunker under krigen, siger han.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk

Et batteri med hagekors fundet i bunkeren på Kryle Strand ved Søndervig på Vestkysten. –
Et batteri med hagekors fundet i bunkeren på Kryle Strand ved Søndervig på Vestkysten. – Foto: Jørn Deleuran.