Drenge flygter fra krig - pigerne bliver tilbage

Næsten alle de uledsagede børn, der kommer til Danmark og Sverige, er drenge. Det skyldes traditionelle kønsroller, og at forældre sender familiens stærkeste af sted med menneskesmuglere

Ifølge generalsekretær Steen M. Andersen fra FN's børneorganisation Unicef hænger de mange drengeflygtninge sammen med, at piger af kulturelle årsager ikke bliver sendt alene på flugt. Her er det et par tvillinger, der venter på at blive sejlet fra Tyrkiet til Grækenland. Foto: AFP / BULENT KILIC
Ifølge generalsekretær Steen M. Andersen fra FN's børneorganisation Unicef hænger de mange drengeflygtninge sammen med, at piger af kulturelle årsager ikke bliver sendt alene på flugt. Her er det et par tvillinger, der venter på at blive sejlet fra Tyrkiet til Grækenland. Foto: AFP / BULENT KILIC.

Ni ud af ti af de flygtningebørn, der kommer til Danmark uden deres forældre, er drenge.

Danmark har det seneste år modtaget et rekordstort antal uledsagede flygtningebørn, og tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der kun er 179 piger blandt de 1700 uledsagede flygtningebørn, som kom til landet de første 11 måneder af 2015.

I Sverige er tendensen den samme. Pigerne udgør kun otte procent af de godt 35.000 uledsagede børn, som Sverige modtog sidste år, viser tal fra det svenske Migrationsverket.

I Danmark kommer to tredjedele af de uledsagede børn fra Syrien og Afghanistan, mens to tredjedele af de uledsagede børn i Sverige er rejst fra Afghanistan. Hovedparten af de uledsagede er teenagere mellem 15 og 18 år.

Ifølge generalsekretær Steen M. Andersen fra FN's børneorganisation Unicef hænger de mange drengeflygtninge sammen med, at piger af kulturelle årsager ikke bliver sendt alene på flugt, og at drengene risikerer at blive hvervet af militser og hære i blandt andet Syrien og Afghanistan.

”Drengene flygter, fordi de kan. De kommer fra en kultur, hvor man ikke sender kvinder ud på rejser alene. De bliver ofte sendt som spydspids i håbet om, at hele familien senere kan komme. Der er samtidig ikke tvivl om, at piger i kraft af deres køn vil være mere udsatte for overgreb under den ofte meget barske flugt,” siger Steen M. Andersen.

Generalsekretæren fremhæver også, at lukningen af Europas grænser har betydet, at det først og fremmest er de stærkeste, der flygter via illegale ruter.

”Da jeg for to år siden besøgte syriske flygtningelejre i Mellemøsten, ville de flygtninge, jeg mødte, tilbage til Syrien. I øjeblikket bliver situationen mere og mere håbløs, og de, der har kræfterne, rejser. Kvinderne er generelt set mere udsatte. For Unicef er det ikke vigtigt at skelne mellem køn, men i stedet fokusere på, at de svageste bliver ladt tilbage, og at de har brug for hjælp,” siger Steen M. Andersen.

Liza Schuster, der er sociolog og migrationsforsker fra City University i London, har et indgående kendskab til Afghanistan, hvor de fleste uledsagede børn i Skandinavien kommer fra. Hun forklarer, at de mange drengeflygtninge fra Afghanistan næsten altid kommer til Europa med en menneskesmugler. Forældre håber, at en søn i udlandet kan forsørge familien og eventuelt også skaffe familiesammenføring.

”Familierne ville være rædselsslagne for at sende en pige alene af sted med en mandlig menneskesmugler på grund af frygt for, hvad der kunne ske. Faktum er imidlertid, at også drenge bliver seksuelt udnyttet på rejsen,” skriver Liza Schuster i en mail.

Liza Schuster fremhæver, at selvom drengene i modsætning til pigerne har udsigt til en mere privilegeret tilværelse, så er de også under et voldsomt pres.

”Familierne har ofte lånt penge til rejsen, og det forventes, at drengene skal betale den gæld,” lyder det fra Liza Schuster.

Den britiske sociolog påpeger, at det for mange afghanske familier er den yderste nødløsning at sende en søn til udlandet.

”Men Talebans fremmarch betyder, at der er en voksende følelse af, at det er sidste chance for at få i det mindste én person i familien sendt i sikkerhed,” forklarer Liza Schuster.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, ser det som et udtryk for omsorgssvigt, når forældre fra Syrien og Afghanistan sender deres teenagedrenge alene til Europa.

”Det er kynisk, at det næsten kun er drengene, der rejser på grund af de traditionelle kønsroller, og fordi forældrene mener, at de kan forsørge familien. Jeg har familie i Syrien, der er flygtet til en mere sikker del af landet. Hvis man flygter, må man flygte sammen med sine børn. Vi skal behandle de uledsagede børn ordentligt, men samtidig skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe fænomenet. Der er større risiko for, at børnene bliver udsat for overgreb under rejsen end for, at de bliver ramt af en bombe i hjemlandet,” siger Naser Khader.

Den konservative politiker opfordrer til en styrket indsats for at bekæmpe menneskesmuglere, der hjælper børn til Europa. Samtidig mener han, at der bør laves programmer, der genbosætter familier i sikre zoner af Syrien og Afghanistan.

Ifølge generalsekretær Steen M. Andersen fra FN's børneorganisation Unicef hænger de mange drengeflygtninge sammen med, at piger af kulturelle årsager ikke bliver sendt alene på flugt. Her er det et par tvillinger, der venter på at blive sejlet fra Tyrkiet til Grækenland.
Ifølge generalsekretær Steen M. Andersen fra FN's børneorganisation Unicef hænger de mange drengeflygtninge sammen med, at piger af kulturelle årsager ikke bliver sendt alene på flugt. Her er det et par tvillinger, der venter på at blive sejlet fra Tyrkiet til Grækenland. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC