Prøv avisen

Dronningen fejret på karettur gennem København

”Hun så meget venlig og meget fashionabel ud – jeg er helt vild med hendes hat," siger en turist fra Manchester om Dronningen Foto: Niels Ahlmann Olesen

I dag er det dronning Margrethes 75-års fødselsdag. Torsdag middag var det blevet tid til en royal karettur, hvor både københavnerne og turister var mødt talstærkt op for at hylde den royale fødselar på turen fra Amalienborg Slot til Rådhuspladsen i København

”Det er en kold fornøjelse, det her,” lyder fra en blandt menneskeopbuddet på Strøget i København.

Allerede en halv time før Dronningen og det royale følge efter planen skal passere, er der godt fyldt med mennesker foran butiksfacaderne. Både politiet og enkelte hjemmeværnsfolk er i fuld gang med at afspærre turen fra Amalienborg slot og til Rådhuspladsen, hvor forskellige arrangementer markerer den runde royale fødselsdag.

Prins Henrik ligger syg med en influenza, og han var derfor ikke med Dronningen på karetturen, men det var i stedet Kronprinsparret. 
 
”Så kommer hele showet,” bliver der sagt, da sikkerhedsbilerne, som fører an i den royale kortege, kommer til syne.

Der bliver pludselig forbavsende stille i menneskemængden, da dagens hovedperson storsmilende og vinkende med tæpper over benene kommer til syne i den åbne karet, mens der bliver viftet ivrigt med dannebrogsflagene og knipset billeder med mobiltelefonerne.

Ud over de mange dannebrogsflag har nogle taget skridtet videre og iført sig en konge- eller måske rettere dronningekrone i dagens anledning. To af dem er Nicola Granger og Jessica Hill fra Manchester, der er på ferie i Danmark. De er begge ”inkarnerede royalister,” og de er også vilde med den danske dronning, fortæller de.

”Ja, jeg synes, at hun virker utroligt cool,” siger Jessica Hill, og Nicola Granger nikker.

”Hun så meget venlig og meget fashionabel ud – jeg er helt vild med hendes hat," siger hun.

Efter turen op ad Strøget ramte det royale følge kl. 13 Rådhuspladsen, hvor overborgmester Frank Jensen stod klar til at modtage fødselaren og Kronprinsparret til mere fejring af den royale fødselsdag med blandt andet et musikalsk indslag.