Prøv avisen

Drukferie kan blive en glidebane

Tusindvis af danske unge drikker sig fra sans og samling under Prague Week i vinterferien. De unges dårlige opførsel i Prag trak store overskrifter sidste år. Foto: PETER ELMHOLT/

Gymnasieelevers drukture til Prag i vinterferien kan udvikle sig til en skadelig vane, mener forskere

I denne uge er op mod 15.000 danskere i alderen 16-18 år rejst til den tjekkiske hovedstad, Prag, for at feste igennem. Og for mange af de helt unge er vinterferieturen første gang, de mange dage i træk drikker sig fulde. En oplevelse, der ifølge direktør i Institut for Folkesundhed, læge Morten Grønbæk, kan være starten på en negativ spiral.

Vi er mest bekymrede for, at de unge under selve rusen skader sig selv. For man kan ikke blive fysisk afhængig på én uge. Men for mange på turen er det første gang, de drikker så tæt, og det kan helt sikkert være starten på en forkert udvikling. Der er en risiko for, at de fortsætter drikkemønsteret, når de kommer tilbage fra ferien, siger Morten Grønbæk, der forsker i alkoholpåvirkning.

LÆS OGSÅ: Rejsebureau: "Vi opfordrer ikke unge til druk"

De unges rejser til Prag trak sidste år store overskrifter, fordi de unge danskere stærkt berusede hærgede byen og raserede hotellerne. For at forhindre lignende episoder har rejsearrangørerne i samarbejde med blandt andet Udenrigsministeriet holdt konference med de unge, sendt breve til forældrene og sendt danske betjente til Prag for at hjælpe de lokale myndigheder.

Uanset om de store skandaler forhindres i år, er turens store attraktion stadig den billige alkohol og de store fester. Institut for Folkesundhed udgav i sidste uge en rapport, hvor det fremgår, at de unges alkoholforbrug generelt er dalende. Men ifølge forskningsleder ved Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup, kan fællesskabet om alkoholindtag være svært at slippe:

Når de unge kommer hjem igen efter en rigtig sjov tur, vil de automatisk søge at gentage succesen. Man vil genetablere det rum og fællesskab, hvor man følte, at man nåede ind til hinanden. Havde de i stedet været på bowlingtur, var det det, de ville gøre igen efter ferien.

Selvom gymnasierne ikke selv har promoveret turene, har mange rektorer accepteret, at selskaberne igen i år har reklameret rundt på skolerne. Mange rejsebureauer melder om udsolgt, og et af dem Go Rejser er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for at bruge alkohol i markedsføring rettet mod mindreårige. Phillip Dimsits Lerer, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, ser ikke en enkelt uges druk som et problem:

Danskerne har generelt et højt alkoholforbrug. Grundlaget er forældrenes forbillede, og det er ikke i gymnasiet, man første gang møder alkohol. Jeg har ikke noget problem med, at man tager til Prag, drikker sig fuld og hygger sig. Det er ikke vores opgave at moralisere over, hvad vinterferien bruges til.