Dybt berørt prins Joachim på job

En tydeligt bevæget prins Joachim var i går på sit første officielle job efter skilsmissen -- indvielsen af et naturgenopretnings-projekt ved Tønder

Prins Joachim sammen med Sønderjyllands amtsborgmester, Carl holst, ved indvielsen af projektet.  (Foto: Scanpix)
Prins Joachim sammen med Sønderjyllands amtsborgmester, Carl holst, ved indvielsen af projektet. (Foto: Scanpix).

Fattet, men tydeligt bevæget ankom prins Joachim i går formiddag til

Arnåen ved Tønder, hvor indvielsen af et naturgenopretningsprojekt var hans første officielle optræden efter sidste uges meddelelse om separationen fra prinsesse Alexandra.

Mange pressefolk fulgte begivenheden, og den fattede facade krakelerede, da en journalist fra ugebladet Se og Hør gik tæt på prinsen og spurgte: "Er det nu slut med at drikke i samme omfang som tidligere?" Prinsen vendte sig med et ryk mod journalisten og sagde meget vredt og med tårer stående i øjnene: "Hvis De skal være næsvis, så er De ikke velkommen her!"

Episoden skete, netop som prins Joachim et øjeblik trådte uden for programmet for at gå direkte ned til åen. Det skete for at tilgodese de mange fotografer, der ønskede et billede af prinsen tæt på åløbet.

Inden det kom så vidt, havde prins Joachim i sin åbningstale selv valgt at komme ind på situationen omkring skilsmissen.

– Som De sikkert vil forstå, er det en meget vanskelig periode for min familie og mig selv, men det er af stor betydning for mig at kunne fortsætte med de officielle pligter og opgaver, jeg har påtaget mig. Jeg vil gerne takke for den sympati og varme, der er strømmet min familie i møde i denne svære tid. Det varmer og hjælper os mere, end De aner, sagde prinsen, inden han fortsatte:.

– På dette sted, i denne ådal, har vandet løbet i måske 50.000 år. Her ved foden af Abild Bakkeø er det kun vegetationen, der afslører, at vi skriver 2004 og ikke 48.000 år før Kristi fødsel.

Som ejer af det nærliggende Schackenborg Gods er prins Joachim den største af de i alt fire lodsejere, der har lagt jord til naturgenopretningen, der er et såkaldt Vandmiljø ll-projekt.

– I takt med landbrugets udvidelse blev udnyttelsen af disse engarealer taget op til overvejelse, det handlede om at dyrke så meget jord som muligt, og det handlede om udbyttemaksimering. Engene blev drænede og tørlagte, åen skulle bruges som nedløbsrør. Konsekvensen har umiddelbart været positiv, men med tiden blev det klart, at udbyttet ikke stod mål med besværet. Nu forholdet det sig sådan, at landbrugssektoren ikke er så bagstræberisk og stejl, at vi ikke er lydhøre for udvikling. Heller ikke når det gælder bløde værdier, sagde prinsen.

Efter talen foretog prins Joachim i selskab med Sønderjyllands amtsborgmester, Carl Holst (V), den egentlige indvielse af projektet ved at smide to spande småsten - også kaldet gydegrus i åen. De skulle gerne komme fiskene til gode, ligesom også odderne har taget det genslyngede vandløb i brug.

/ritzau/