Prøv avisen

Dyr kloak-regning tvinger tusindvis af familier på gaden

Miljøminister Ida Auken (SF) siger, at hun allerede er ved at gøre noget ved problemet, så de økonomisk pressede boligejere kan få en udsættelse af deres betalingsfrist Foto: Bjarke ØRsted

2300 husejere kan ikke betale tvungen kloakregning og risikerer tvangsauktion. Miljøminister går ind i sagen

Folketingets beslutning om, at 46.000 husstande skal installere en ny og mere miljøvenlig kloakering, er ved at udvikle sig til et mareridt for tusindvis af danskere.

Mange familier har slet ikke nok penge på kontoen til at betale regningen for et nyt kloaksystem. Danskerne risikerer dermed politianmeldelser og bøder, inden huset i værste fald ryger på tvangsauktion, skriver Børsen.
LÆS OGSÅ: København skal redde New York fra druknedøden

- Det er dybt tåbeligt, og samfundsøkonomisk hænger det slet ikke sammen, siger René Christensen (DF), som er medlem af Folketingets miljøudvalg, til avisen.

- De her mennesker sættes på gaden, og dermed gøres der en social sag ud af det. Der er ingen vindere, kun tabere, tilføjer han.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Miljøministeriet kan fem procent af de 46.000 husstande ikke betale kloak-regningen. Tallet svarer til 2300 husejere.

Regningen for selve tilslutningen af den nye kloakering, som sørger for, at urenset spildevand ikke løber ud i danske vandløb, beløber sig til 35.000 kroner.

Derudover skal husejerne hoste op med mellem 5000 og 50.000 kroner - alt afhængig af, hvor meget kloakering koster på egen grund, skriver Børsen.

Miljøminister Ida Auken (SF) siger, at hun allerede er ved at gøre noget ved problemet, så de økonomisk pressede boligejere kan få en udsættelse af deres betalingsfrist.

- Man kan jo ikke lukke øjnene for, at problemstillingerne er der, og derfor må vi prøve at løse dem på den bedst mulige måde.

- Og det er også derfor, vi beder kommunerne om at sørge for, at indsatsen mod spildevand sker og især sker de steder, hvor folk har råd til det og så tage hensyn til nogle af de svageste borgere ved for eksempel at give henstand på betaling af tilslutningsbidraget, siger hun til Børsen.

Men ifølge Miljøministeriets undersøgelse, er vandselskaberne ikke umiddelbart interesseret i at udsætte betalingsfristen for boligejerne.

Ida Auken er dog klar til at diskutere, om loven muligvis skal ændres, så vandselskaberne bliver pålagt at give henstand på de 35.000 kroner, skriver Børsen.