Prøv avisen

Dyre hurtiglån er ekstremt populære blandt unge

På et år er antallet af hurtiglån steget eksplosivt. Og det er særligt de unge, der tager de dyre lån

Hurtige penge i lommen frister særligt de unge mellem 20 og 24 år til at optage lån, der kan have alvorlige konsekvenser for deres fremtidige økonomi.

En ny opgørelse fra Forbrugerombudsmanden viser, at antallet af hurtiglån ligger på det højeste niveau siden 2009.

Det står med de nye tal også klart, at der er sket en voldsom stigning på blot et år. I fjerde kvartal 2012 blev der optaget næsten 40 procent flere lån end samme kvartal året før. Og det vækker bekymring.

- Vi kan se i vores Gældsrådgivning, at folk, der optager de her lån, fordi deres bank ikke vil låne dem penge, ofte ender i RKI og med en økonomi, som er kørt helt i sænk, siger Morten Bruun Pedersen, som er cheføkonom i Forbrugerrådet.

Han peger på, at hurtiglånene nogle gange har årlige omkostninger på flere tusinde procent. Derudover kan det give de unge en tung bagage fremover.

- Det er en ulykkelig situation for både samfundet og den enkelte. Især for unge, der på et tidligt tidspunkt i livet risikerer at få en så dårlig økonomi, at det vil forfølge dem mange år frem, siger Morten Bruun Pedersen.

Når man tager et lån over sms eller på internettet er det sjældent, at man bliver bedt om andet end en lønseddel eller et bevis for, at man ikke er registreret i RKI. Men det tiltaler ofte dem, der ikke kan se konsekvenserne på længere sigt.

- Der er en stor gruppe unge mennesker, der ikke er i stand til at beskytte sig selv mod skruppelløse lånegivere og kommer i store problemer. Mindre end hver fjerde unge ved, hvad ÅOP betyder, og kun hver tredje mellem 18 og 25 år ved, hvad en rente er, siger Vagn Jelsøe.

Det er i værste fald hjemløshed, de unge risikerer at skulle se i øjnene, hvis de ikke kan betale deres gæld.

- Overgældssætning er en af de mest almindelige årsager til, at mennesker ender i hjemløshed, siger Vagn Jelsøe og understreger, at Forbrugerrådet ønsker et loft for, hvor dyre lån må være, fordi de især rammer de svage i samfundet.