Dyrenes Beskyttelse melder om rekord for antal dumpede kæledyr

Antallet af kæledyr, som bliver dumpet, satte sidste år rekord. 1382 dyr blev efterladt til uvisse skæbner.

Langt størstedelen af de efterladte kæledyr i 2022 var katte. De udgjorde mere end tre fjerdedele af alle de efterladte kæledyr.
Langt størstedelen af de efterladte kæledyr i 2022 var katte. De udgjorde mere end tre fjerdedele af alle de efterladte kæledyr. Foto: Dyrenes Beskyttelse/Free.

Antallet af kæledyr, som bliver efterladt i papkasser og sportstasker i skove eller på rastepladser, bare vokser og vokser, og i 2022 kunne Dyrenes Beskyttelse notere, at der var slået rekord.

1382 kæledyr blev sidste år efterladt til uvisse skæbner, viser organisationens tal.

- Det er en trist rekord, som vi har konkluderet her i begyndelsen af 2023 for 2022, siger Karina Fisker, som er internatchef ved Dyrenes Beskyttelse.

- En af årsagerne kan være, at der er rigtig mange, som får dyr, som de ikke kender konsekvenserne af.

De mange efterladte kæledyr var fordelt på 644 enkeltstående sager. Ifølge Dyrenes Beskyttelse dumpes der ofte hele kuld af for eksempel kattekillinger og marsvin.

Antallet af sager er steget støt de seneste fem år. Det er nu 25 procent højere, end det var i 2018.

Hvis man gerne vil af med sit kæledyr, kan man aflevere det hos en af Dyrenes Beskyttelses internater. I den forbindelse skal man betale et gebyr, som blandt andet går til pleje og foder til dyret.

Mange vælger ifølge organisationen at efterlade deres dyr foran organisationens internater. Dermed slipper ejeren af dyret for at betale indleveringsgebyr for dyret, som er med til at dække udgifterne.

- Det er aldrig løsningen at dumpe dyr, siger Karina Fisker.

- Der er altid hjælp at hente på den eller anden måde ved at kontakte Dyrenes Beskyttelse på vores vagtcentral eller på internaterne. Det er vigtigt, at man tager ansvar for dyret, så længe man har det, og passer det forsvarligt.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er et af de store problemer, at ikke nok kæledyr bliver neutraliseret. Indleveringerne af dyr skyldes således ofte uønskede kuld af unger.

- Jeg synes bare, det er vigtigt at sige: Tag ansvar for jeres dyr, og få dem mærket og neutraliseret. Så er vi nået rigtig langt, siger Karina Fisker.

Organisationen foreslår også obligatorisk øremærkning af katte, så man ligesom ved hunde kan se, hvem de tilhører.

/ritzau/