Dyrevelfærd halter i staldene - minister vil vende udviklingen

Det kniber fortsat med at følge reglerne for dyrevelfærd i mange stalde, og det bekymrer ny fødevareminister.

Knap hver tredje svinebesætning og hver anden kvægbesætning fik i 2021 en sanktion for problemer med dyrevelfærden. (Arkivfoto).
Knap hver tredje svinebesætning og hver anden kvægbesætning fik i 2021 en sanktion for problemer med dyrevelfærden. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Knap hver tredje svinebesætning og hver anden kvægbesætning havde ikke styr på dyrevelfærden i 2021.

Det viser den seneste dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen.

Tallene bekymrer minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

- Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle. Men det kræver, at vi kommer helt ind til kernen af udfordringerne og får taget grundigt fat på problemerne, siger han i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen udførte i 2021 dyrevelfærdskontrol i 1033 besætninger i forbindelse med den ordinære kontrol.

Det udløste en sanktion ved 46,3 procent af besøgene i kvægstaldene. Det er en stigning fra 31 procent året før.

For landets svinebesætninger er der sket en forbedring fra 33 procent i 2020 til 31,4 procent i 2021.

Alligevel er ministeren ikke tilfreds.

- Adskillige af mine forgængere - fra både røde og blå regeringer - har med de bedste intentioner forsøgt at komme problemerne med mangelfuld dyrevelfærd til livs.

- Alligevel kan vi bare se på tallene, at vi ikke rykker os, og den positive udvikling står stille, eller går ligefrem den forkerte vej, siger Jacob Jensen.

Han hæfter sig også ved, at flere målsætninger i den frivillige handlingsplan, som branchen søsatte i 2014, ikke er nået.

Eksempelvis er dødeligheden for pattegrise gået den forkerte vej.

Hvert år dør cirka en fjerdedel af de nyfødte pattegrise. Det svarer til, at cirka 10,7 millioner pattegrise dør om året.

Erhvervet vil gå i dialog med Fødevarestyrelsen for at finde ud af, hvad tallene dækker over.

- Der er stor forskel på en administrativ fejl og en fejl, der går ud over dyrenes velfærd, siger Per Olsen i kommentaren.

I Dyrenes Beskyttelse ser direktør Britta Riis med stor alvor på sagen.

- Reglerne eksisterer for at give dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke en gang dét bliver overholdt.

- Det er hovedrystende, og man kunne håbe på, at det gav anledning til refleksion indadtil i landbruget, men desværre må vi konstatere, at niveauet af overtrædelser har været stabilt eller stigende i mange år, siger Britta Riis i en pressemeddelelse.

Jacob Jensen siger, at han nu vil "række ud til Folketingets partier og til relevante aktører på området" for at blive klogere på, hvor og hvordan der skal gribes ind for at rette op på dyrevelfærden i staldene.

Dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard siger til Ritzau, at der er brug for at skærpe sanktionerne over for landbruget.

- Det her har stået på for længe. Det nytter ikke noget med en løftet pegefinger. Jeg tror ikke længere på, at landbruget forstår, at det er alvorligt, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Hun vil nu kalde ministeren i samråd om sagen.

/ritzau/