E-bogslæsere er de mest flittige læsere

Nutidens danske læseheste er både til e-bøger og papirbøger. E-bøger kommer ikke til at erstatte papirbogen på længere sigt, mener ekspert

E-bogslæsere er de mest flittige læsere.
E-bogslæsere er de mest flittige læsere. . Foto: Polfoto.

Forestiller man sig litteraturelskeren som én, der udelukkende sværger til papirbøgernes trykte sider, så tager man fejl. En ny undersøgelse af danskernes smag for litteratur viser nemlig, at det er blandt læserne af elektroniske bøger, man finder de mest flittige og alsidige litteraturforbrugere.

Undersøgelsen er foretaget af Stig Hjarvard, medievidenskabsprofessor ved Københavns Universitet, som har kigget nærmere på de danske læseres forbrug af litteratur. Mens størstedelen af de danske læsere, faktisk hele 76 procent, sjældent eller aldrig læser e-bøger, så bliver e-bogslæsningen et stadig mere udbredt fænomen. Således er det i dag otte procent af de danske læsere, der læser e-bøger mindst en gang om ugen, mens 16 procent tyer til den digitale læsning månedligt. Interessant er det dog, at e-bogslæserne tilsyneladende har et mere alsidigt forbrug af litteratur, og det konkluderes i undersøgelsen, at læsere af e-bøger ”i endnu højere grad end papirbogslæsere taler med andre om bøger og giver bøger i gave”.

Ifølge Stig Hjarvard er det tegn på, at de moderne litteraturelskere har taget de digitale formater til sig.

”Læserne ser det ikke som en trussel mod bogen, at de skal læse noget på en skærm. De går efter indholdet i den forstand, ikke efter formatet,” siger han.

Den nye undersøgelse viser også, at e-bogslæsere langt fra har afskrevet de trykte bøger, og det overrasker ikke Sara Tanderup, der er postdoc ved institut for litteraturhistorie på Aarhus Universitet.

”Nogle gange fremstilles det firkantet, at man enten er til e-bøger eller papirbøger. Sådan er det næppe. De nye digitale litteraturformer har medvirket til en gradvis udvikling, hvor litteraturbegrebet bliver udvidet, og hvor vi på ny skal forstå, hvad det vil sige at læse, så begrebet rummer nye måder at indtage litteratur på.”

Sara Tanderup peger på, at e-bogslæsere formentlig er nogle, der i forvejen er glade for litteratur. Således er det hele tre fjerdedele af dem, der læser e-bøger månedligt, som også læser papirbøger. Nutidens litteraturelsker synes altså at operere med en hybridmodel af digital og trykt litteratur, lyder det fra Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker og direktør ved Center for Fremtidsforskning.

”Det er en fiktion, at e-bøger er så forskellige fra fysiske bøger. I dag bruger læserne det, der passer bedst til situationen, og der er brugen af digitale og trykte bøger helt kompatibel. På samme måde er der folk, der har en stor pladesamling, men som samtidig bruger streaming-tjenesten Spotify. Det ene udelukker ikke det andet.”

Ifølge interesseorganisationen Danske Forlags seneste årsstatistik stod e-bøgerne for godt 16 procent af forlagenes omsætning i 2015, og de fysiske bøger står derfor stadig stærkest på markedet. Jesper Bo Jensen ser det dog heller ikke som en sandsynlig fremtid, at e-bogen helt kommer til at udkonkurrere papirbogen.

”Folk erklærede biografen for død, da videoen kom, men det blev ikke tilfældet. Vi har haft bogen i 6000 år, så det virker som en ret god opfindelse. E-bogen har en række fordele, fordi bøgerne ikke står og fylder, der er typisk billigere adgang, og lærebøger kan opdateres digitalt, men den er ikke papirbogen overlegen, og jeg tror ikke på en fremtid helt uden papirbøger,” siger Jesper Bo Jensen.