Efter 50 år med fri abort: Aborter er blevet færre, sikrere og tidligere

For 50 år siden blev den fri abort tilladt i Danmark, og aldrig har aborttallet været så lavt som nu. Frygten for en glidebane har vist sig ikke at holde stik

Fra juli 2021 til juni 2022 blev der udført 10 aborter pr. 1000 kvinder, et rekordlavt antal på 12.399 aborter i Danmark.
Fra juli 2021 til juni 2022 blev der udført 10 aborter pr. 1000 kvinder, et rekordlavt antal på 12.399 aborter i Danmark. Foto: Amr Taha/Unsplash.

Aldrig har færre kvinder fået en abort, aldrig er aborterne blevet udført tidligere i graviditeten, og aldrig har det været mere sikkert at få foretaget en abort.

Det er status efter 50 år med fri abort i Danmark. 

Øjvind Lidegaard, professor og overlæge på Københavns Universitet og Rigshospitalet, har samlet tallene for det seneste halve århundrede og siger om dem:

"Færre, tidligere og sikrere. Alle tre ting. Det skyldes flere ting, blandt andet en kulturel udvikling, hvor vi i stadig højere grad tager vare på egen sundhed, og at vi har fået nogle virkelig sikre præventionsformer, for eksempel hormonspiralen."

Den 24. maj 1973 blev loven om fri abort inden for graviditetens første 12 uger vedtaget i Danmark og fylder i år altså 50. 

Loven vakte postyr, bekymring og heftige følelser, som tilfældet er med al lovgivning på kerneetiske områder.

Da loven trådte i kraft den 1. oktober 1973, satte overlæge Vagn Sele ord på frygten for glidebanen, der var et udbredt argument mod fri abort.

"Muligheden for at få fri abort er blevet populariseret på en helt urimelig måde, og det kan aflede opmærksomheden fra de svangerskabsforebyggende midler," advarede han i en tale ved et møde i Verdenssundhedsorganisation, WHO, i København. 

Efter to år med den fri abort tydede meget på, at skeptikerne fik ret: I 1975 toppede aborttallet med næsten 28.000 aborter, en kvotient på knap 24 aborter pr. 1000 kvinder. 

En sognepræst skrev i en kronik i Kristeligt Dagblad, at loven om fri abort havde fået kurven til “at stige så stejlt som de norske fjelde”, mens det radikale folketingsmedlem Grethe Philip greb pennen i Politiken:

"Stigningen i aborttallene taler i høj grad for en forstærket indsats" for at forebygge svangerskaber med mere oplysning og forskning i prævention, mente hun. 

Men allerede året efter faldt tallet, og over årtier fortsatte det ned, indtil det stagnerede omkring 11 aborter pr. 1000 kvinder i 2018. Siden har Danmark manglet aborttal på grund af en omlægning af datasystemer. 

Nye tal kom endelig i februar, og nu er de faldet igen: Fra juli 2021 til juni 2022 blev der udført 10 aborter pr. 1000 kvinder, et rekordlavt antal på 12.399 aborter i Danmark. Dertil kommer, at 79 procent af aborterne var inden for gravidtetens første otte uger, og Danmark er dermed ifølge Øjvind Lidegaard det land i verden, hvor aborter udføres tidligst. Med tidligere aborter følger færre komplikationer, så historisk få – 1,7 procent af kvinder, der fik en medicinsk abort – efterfølgende skulle have en kirurgisk udskrabning.

Charlotte Wilken-Jensen, cheflæge på fødeafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital, kalder den danske abortlov en "afgjort succes".

"Jeg var selv ung, da loven blev vedtaget, og den skepsis og uro, der var, er gjort til skamme i dag. Med de nyeste tal kan jeg med endnu større sikkerhed sige: Der er ingen for hvem, det bare er at få en abort. Sådan er mennesker ikke," siger hun.

Prævention som middel mod uønsket graviditet er afgjort det foretrukne, aborten en nødløsning, også selvom abort er blevet "lettere" for kvinden, da de udføres tidligere og mere sikkert end nogensinde.

"Hvis man ikke vil være gravid, så forsøger man at undgå det. Alle er klar over, at det er muligheden for et liv, man afbryder, og det har ingen interesse i," siger Charlotte Wilken-Jensen.

Som årsag til det faldende antal aborter peger Øjvind Lidegaard på, at flere i dag bruger hormonspiraler frem for p-piller, hvilket er en mere sikker præventionsform, fordi man ikke skal huske at spise en pille hver dag.

Men også antallet af fødsler samt graviditeter uden for livmoderen er faldet, siger han.  

"Der etableres simpelthen markant færre graviditeter end for 10 år siden. Er det, fordi unge har mindre sex? Er de mindre fertile? Jeg ved det ikke."

Danmark har været på forkant med den faglig udvikling, så let og gratis adgang til aborter på et højt sundhedsfagligt niveau er gået hånd i hånd med det faldende antal aborter, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

"Danmark var for eksempel hurtig til at indføre fortrydelsespillen (nødprævention, red.), da den kom midt i 1990'erne. Samtidig med at vi fik fri abort i Danmark, har vi haft indsatser i forhold til lettilgængelig svangerskabsforebyggelse, og det hører med til, at vi har haft et faldende aborttal," siger han.  

Foreningen Retten til Liv er modstander af loven om fri abort, men hæfter sig også ved, at danske kvinder i vid udstrækning "finder andre løsninger", siger foreningens kommunikationssekretær, Kerstin Hoffmann:

"Og det er dejligt og kun glædeligt. Jeg mener, at 50 år med fri abort har bundfældet sig i en erfaring blandt kvinder og i samfundet om, at abort ikke er let. Det er også, hvad vi hører i vores rådgivning Abortlinien."

Derudover har etableringen af et socialt sikkerhedsnet yderligere været med til at bringe aborttallet ned, fortsætter hun:

"Så man i Danmark lettere kan få et barn på et tidspunkt, der er ubelejligt, for eksempel mens man studerer. Men vi mangler en anerkendelse af, at det her lille menneske altid skal beskyttes, og man kan i Danmark gøre meget mere for, at en hverdag kan lade sig gøre, selvom barnet kommer på et 'dårligt' tidspunkt."