Efter aftale om Hans Ø: Et vink til Rusland om, hvordan konflikter løses fredeligt

Efter årtiers uenighed har Danmark og Canada nået en aftale om den lille Hans Ø i Arktis. Aftalen skal vise Rusland, hvordan to demokratiske lande løser territoriale uoverensstemmelser, påpeger seniorforsker ved DIIS

Det er næppe tilfældigt, at aftalen falder på plads kort efter Ruslands invasion af Ukraine, påpeger seniorforsker ved DIIS, Ulrik Pram Gad.
Det er næppe tilfældigt, at aftalen falder på plads kort efter Ruslands invasion af Ukraine, påpeger seniorforsker ved DIIS, Ulrik Pram Gad. Foto: DIIS.

Ulrik Pram Gad, seniorforsker ved DIIS, vil du ikke først fortælle, hvad ”konflikten” mellem Danmark og Canada gik ud på?

Det er en uenighed, som har stået på i årtier, uden nogen har bekymret sig særligt om den. Den stammer fra dengang, da man begyndte at kortlægge Grønland og Canada. Det gjorde man med udgangspunkt i forskellige målepunkter, der ikke var koordineret. Man havde nogle principper for, hvordan man skulle dele vandet, men begyndte at måle fra forskellige steder, så der kom et overlap. De meste var bare vand, men der var så også den lille klump sten, Hans Ø. I årtier levede man med det, men så kom den nationalistiske premierminister Stephen Harper til, der ville hævde Canadas suverænitet i området. 

Hvordan gjorde de så det?

Canadiske kystvagtskibe sejlede ud og plantede et flag, og det samme begyndte danskerne på. Man udviklede en praksis med at pille hinandens flag ned og samtidig efterlade en flaske spiritus for at signalere, at der var en principiel uenighed, men at landene stadig var gode venner.

Uenigheden havde stået på i cirka 50 år. Hvorfor er der fundet en løsning netop nu?

Mit indtryk er, at man har sat sig sammen i lyset af Ruslands invasion af Ukraine og har villet demonstrere, hvordan ansvarlige og demokratiske lande kan passe godt på freden i Arktis og få en konflikt ud af verden på en civiliseret måde. Så det er en slags reklame for, hvordan vi gør den slags, og samtidig en form for udskamning af Rusland. Konkret er aftalen ikke så betydningsfuld, men man bruger den symbolsk til at fortælle en større historie.

Hvorfor er Hans Ø overhovedet interessant for både Danmark og Canada? Hvad skal vi med en gold ø og noget koldt vand?

Der kan muligvis være nogle fisk og rettighederne til at fange dem. Men man er ret enige om, at der ikke rigtigt er noget på Hans Ø og heller ikke udsigt til at finde noget olie. Men hvorfor give slip på noget, som kan tilhører staten i al evighed? Måske kan det vise sig nyttigt i fremtiden, det kan være, at man finder en måde at drive minedrift på havbunden eller skrabe interessante ting af den engang om mange år. Hvis vi havde givet os og ladet canadierne få området, var vi i hvert fald sikker på aldrig at få noget ud af det.

Får aftalen overhovedet nogen konkret betydning her og nu?

Man skal jo nok have nogen ud og plante et flag på hver side af grænsen. Og teknisk set har Grønland og Danmark nu en landegrænse til Canada. Men det er svært at pege på en rent praktisk betydning af aftalen i øjeblikket.

Skal du en tur til Hans Ø i din sommerferie?

Nej, desværre. Til gengæld skal jeg en tur ned i den dansk-grønlandske kolonihistorie. Jeg har en stor stak dårlig samvittighed stående, som mine kloge kollegaer har produceret, og som jeg skal have læst. Arbejde blander sig med fornøjelse, især når jeg læser og bliver klogere.