Efter chokerende skyderi: Her ser man virkelig, at folkekirken har en funktion

I kirker tæt på storcentret Field's tog flere præster i går mod besøg og henvendelser fra mennesker berørt af skyderiet

Menighedsrådsmedlem Kirsten Lindberg Andersen var selv i Field's søndag, hvor en ung mand senere på dagen begyndte at skyde. Hun sætter stor pris på, at Kirken i Ørestads præster var hurtige til at tilbyde en snak og lystænding.
Menighedsrådsmedlem Kirsten Lindberg Andersen var selv i Field's søndag, hvor en ung mand senere på dagen begyndte at skyde. Hun sætter stor pris på, at Kirken i Ørestads præster var hurtige til at tilbyde en snak og lystænding. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

For det 80-årige menighedsrådsmedlem Kirsten Lindberg Andersen stod valget i søndags mellem at tage i Field's og bytte en vare for så at tage hjem og se Tour de France eller at gøre det den anden vej rundt. Hun valgte at bytte sin vare først og nåede dermed hjem før skyderiet i storcentret, hvor tre mennesker søndag eftermiddag mistede livet. At den beslutning kunne få så stor betydning, er helt uforståeligt for hende nu.

"Jeg var lige gået derfra, men kunne lige så godt have været der. Det er et kæmpe chok, at sådan noget kan ske der, hvor vi ellers føler os trygge," sagde hun mandag i Kirken i Ørestad, hvor hun lagde vejen forbi for at vende begivenheden med præsterne Rikke Weissfeld og Per Ramsdal samt kirke- og kulturmedarbejder Ruben Harbo.

Også 10 andre fandt i løbet af mandagen vej til kirken for at tænde et lys eller sidde i kirkerummet og enkelte for at vende deres tanker i en privat samtale med sognepræst Rikke Weissfeld.

Fælles for alle de besøgende i kirken var, at de var chokerede over, at der kunne blive skudt så tæt på, fortæller Rikke Weissfeld.

"Field's er, om man kan lide det eller ej, et sted, man kommer næsten dagligt, hvis man bor i området. Om man så træner i Sats, handler i Bilka eller lige skal købe et eller andet. Man kan godt tale om, at en bydel har fået et traume, og det har vi fået," siger hun, og kirke- og kulturmedarbejder Ruben Harbo tilføjer:

“Det er en dag, vi aldrig vil glemme og derfor skal vi selvfølgelig forsøge at skabe et rum her i kirken til at tale om det. Der er noget særligt ved, at det er sket lige her, hvor man har sin daglige gang.”

I Kirken i Ørestad kan folk komme resten af ugen i tidsrummet 12-15.30.

“Folk er ikke vant til magtesløsheden, men den er vi vant til og kan rumme i kirken. Vi har ikke en løsning, men man kan komme her og være i frustrationen," siger Rikke Weissfeld.

I Kastrup Kirke har sognepræst Allan Ivan Kristensen også tilbudt folk en snak, hvis de skulle have behov. Det skrev han søndag aften på Facebook.

"Jeg talte nok med 30-40 mennesker i løbet af aftenen og natten i går. Nogle ringede bare for at sige, at de havde læst nyhederne og var kede af det, der var sket. Andre havde brug for en længere samtale, fordi de var bekymrede for, om der kunne være flere gerningsmænd på fri fod, eller fordi de selv havde oplevet at miste en kær person meget pludseligt, og dette så fik minderne til at dukke op."

Det kommer bag på Allan Ivan Kristensen, at så mange tog imod opfordringen til at ringe, hvis de havde brug for det.

"Jeg skrev rundt til mine præstekollegaer mandag morgen for at dele min oplevelse, fordi jeg faktisk var overrasket. I voldsomme situationer som disse bliver det virkelig tydeligt, at folkekirken har en funktion."

Kastrup Kirke åbnede mandag også kirkedørene, så man kunne tænde et lys. Det benyttede op mod 80 mennesker sig af.

Også i andre sognekirker i området omkring Field's står præsterne som altid klar til en samtale. Visse steder har man ikke endnu ikke hørt fra borgere, der havde behov for nogen at tale med. Det gælder i Tårnby Kirke og desuden i Højdevangskirken, hvor man har fulgt provstiets opfordring om at melde ud, at kirken kan kontaktes ved behov. Det fortæller præst Ann-Luise Bjørnebo, som står til rådighed.

"Jeg har endnu ikke hørt fra nogen, men det forventer jeg måske nok, at jeg kommer til. Vi, præsterne, har i hvert fald forsøgt at være hurtigt ude ved at følge opfordringen fra provstiet, og jeg håber selvfølgelig, at nogen ringer, hvis de har brug for det," siger hun.

I så fald står også præsteberedskabet klar. Det forklarer Region Hovedstadens ledende beredskabspræst, Susanne Worm Steensgaard.

"Vi tager hånd om alle de koordinerende indsatser, der skal til. Planen for mandag er, at jeg følger op på især de nærmeste præster i Ørestaden og på Bryggen, som må forventes at få flest henvendelser, og støtter dem i deres indsats. Det gør jeg blandt andet ved at give gode råd til at holde andagter, som gør, at folk kan navigere i denne forfærdelige situation," siger Susanne Worm Steensgaard.

Efter alarmering fra politiet har Susanne Worm Steensgaard givet beredskabspræster i Region Hovedstaden besked om at gøre klar til at kunne stå til rådighed. Præsterne indkaldes ved behov efter større ulykker og katastrofer som supplement til blandt andre hospitalets præster.

I Region Sjælland står man klar til at assistere hovedstadens præsteberedskab. Det fortæller Ulla Thorbjørn, ledende beredskabspræst i Region Sjælland og snarlig biskop i Roskilde Stift.

"I alt ti beredskabspræster i de to regioner er klar til at assistere," oplyser hun.

Rettelse: Kristeligt Dagblad skrev ved en fejl, at Susanne Worm Steensgaard havde kontaktet Region Sjællands beredskabspræster. Dette er ikke korrekt. Det gjorde Ulla Thorbjørn, som er ledende beredskabspræst i regionen.