Dette er en politisk analyse. 

Efter historisk valggyser: Her er mulighederne for en ny regering

Mette Frederiksen får efter alt at dømme fire år mere som statsminister. Hun vil stadig forsøge at danne en regering over midten, men sandsynligheden for, at det sker, forduftede med nattens sidste optælling på en københavnsk skole

Der blev jublet hos Socialdemokratiet, for nu tyder meget på, at Mette Frederiksen får lov at fortsætte som statsminister i fire år mere.
Der blev jublet hos Socialdemokratiet, for nu tyder meget på, at Mette Frederiksen får lov at fortsætte som statsminister i fire år mere. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

De ventede og ventede og ventede. Først tæt på kl. 01 natten til onsdag kom tallene fra det sidste valgsted på en skole i Københavns nordvestkvarter. Aftenen igennem var regeringsblokken kommet tættere og tættere på ved folketingsvalget at kunne bevare sit flertal i Folketinget.

TV-stationerne havde hver deres prognose helt frem til det sidste mandattal kom på skærmen: 87-73. Det røde flertal på 90 var dermed intakt, inklusive de tre røde nordatlantiske mandater, to fra Grønland og et fra Færøerne.