Efter jødisk gravskænding: Nynazister i Norden er få, men farlige

I weekenden blev jødiske mål flere steder i Norden udsat for hærværk. Flere eksperter advarer nu mod bevægelse, der er fåtallig, men voldsparat

Væltede gravsten og gravsten overhældt med grøn maling var det syn, der mødte folk, som lørdag eftermiddag besøgte den jødiske gravplads i Randers. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Væltede gravsten og gravsten overhældt med grøn maling var det syn, der mødte folk, som lørdag eftermiddag besøgte den jødiske gravplads i Randers. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Da venskabsforeningen for vestjyske Skjern og Tarm i maj sidste år skulle afsløre byernes to nye kunstpavilloner, fik man sig noget af en overraskelse.

”Den folkefjendtlige Per Arnoldi er, som de fleste kunstnere i det besatte Danmark, blevet hjernevasket af jødisk kulturmarxisme. Hans ’kunst’ er et angreb på den nordiske folkeånd og den nordiske kultur,” lød det blandt andet på de plakater, som var klistret op på pavillonerne og underskrevet ”Nordfront”.

Samme Nordfront sendte året efter en besked til dansk-somalisk forening i Fredericia: ”Refugees NOT welcome,” lød det på plakater klistret op på foreningens lokaler. Og så sent som september i år blev medarbejderne i en venstreorienteret boghandel i Aarhus mødt med følgende umisforståelige budskab fra Nordfront på facaden: ”Hellere død end rød.”

Nu sættes Nordfront også i forbindelse med weekendens aktioner mod jødiske mål i Danmark. Her blev der spraymalet ”Nordfront.dk” ved siden af en jødestjerne på en husmur på den københavnske vestegn natten til søndag. Samme aften – på årsdagen for Krystalnatten – blev 84 gravsten skændet i Randers, mens et jødisk par i Silkeborg vågnede op til en jødestjerne klistret på deres postkasse.

Nordfront afviser over for TV 2 Østjylland, at man ”fra organisationens side har givet ordre om iværksættelse af disse aktioner”, men såkaldt redeleder Jacob Vullum Andersen vil ikke afvise, at personer fra Nordfront eller sympatisører ”har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt”.

På bevægelsens hjemmeside har man i søndags delt billeder fra Danmark samt af gule stjerner påklistret blandt andet synagogen i Helsinki, en svensk bank og et norsk mediehus. I kommentarsporet til opslaget på hjemmesiden kan man blandt andet læse kommentarer som ”Arbeit macht frei” og ”Stjerner! Hvad bliver det næste? Brusebad med indad gående trædøre?”.

Uanset hvem, der måtte stå bag weekendens hændelser, skal man ifølge Tina Wilchen Christensen, antropolog ved Aarhus Universitet og ekspert i højreekstreme organisationer, tage Nordfront og lignende bevægelser yderst alvorligt:

”De er farlige, det er der ingen tvivl om. Og Nordfront, eller Den Nordiske Modstandsbevægelse, som de også hedder, abonnerer på den helt gammeldags nazisme. De seneste tal, jeg kender, taler bare om 281 medlemmer i Sverige, hvor de er størst, men man skal bestemt ikke undervurdere dem. De har mange tilhængere, og selvom de forsøger at fremstille sig selv som intellektuelle, er det helt klart en bevægelse med en voldelig dimension, ” siger hun.

”Det er et fællesskab, hvor man skal prikkes på skulderen for at komme med. De forsøger at distancere sig fra de mest vanvittige typer. Alligevel er et finsk medlem blevet anklaget for mord, de har haft en gammel nazist og holocaustbenægter som æresgæst på et møde i Sverige, og de marcherer i uniformer med faner og skjolde.”

Den vurdering kan Tomas Lundström, ph.d.-studerende på Uppsala Universitet, hvor han forsker i radikalnationalisme og højreekstremisme, nikke genkendende til.

Han forklarer, at organisationen opstod under navnet Svensk Modstandsbevægelse i midten af 1990’erne, da en række højreekstreme grupper gik sammen. Siden har man skiftet navn til Den Nordiske Modstandsbevægelse, nogle gange blot Nordfront, og bredt sig til resten af Norden.

”De har et meget antisemitisk verdensbillede og abonnerer på idéen om, at den nordiske race er i krig med jøderne. Og så er de meget aktivistiske – de uddeler flyers, sætter klistermærker op og demonstrerer. Og så har de en lang historie med vold,” siger Tomas Lundström og understreger, at truslen fra den yderste højrefløj i Norden er alvorlig.

”Selvom de ikke er talrige, vokser de her miljøer frem flere og flere steder, og de er ofte både velorganiserede og med høj voldskapital.”

Politiets efterretningstjeneste, PET, vil ikke kommentere weekendens konkrete hændelser og henviser til sin seneste trusselsvurdering. Her fremgår det blandt andet med henvisning til informationer fra PET’s Center for Terroranalyse, CTA, ”at der særligt blandt personer med højreekstremistiske sympatier findes en øget kapacitet og/eller adgang til våben samt hensigt til voldsanvendelse, og at truslen fra personer med sympati for højreekstremisme er øget. CTA vurderer, at truslen kan rette sig mod religiøse mindretal, asylcentre, flygtninge og migranter samt mod udvalgte politikere og berørte myndigheder”.