Efter ni måneders isolation håber Bjørn, at vaccinen giver ham friheden tilbage

Bjørn Brinck-Claussen er ramt af demens og bor på plejehjem. Hans hustru oplever, at besøgsforbuddet i foråret har slukket hans livslyst og sat ham kognitivt tilbage. Men nu kommer vaccinen, og den 78-årige plejehjemsbeboer håber snart at kunne få et stik, så han kan få besøg af sine børnebørn

Frances Fleur McCluskey og hendes mand, Bjørn Brinck-Claussen, foran plejecentret Rosenlund i Gladsaxe. Den 51-årige pædagog har kæmpet hårdt for at få lov til at besøge sin mand under coronanedlukningen. Parret håber, at vaccinen vil betyde, at Bjørn Brinck-Claussen igen kan få besøg af sine fire børnebørn. – Foto: Leif Tuxen.
Frances Fleur McCluskey og hendes mand, Bjørn Brinck-Claussen, foran plejecentret Rosenlund i Gladsaxe. Den 51-årige pædagog har kæmpet hårdt for at få lov til at besøge sin mand under coronanedlukningen. Parret håber, at vaccinen vil betyde, at Bjørn Brinck-Claussen igen kan få besøg af sine fire børnebørn. – Foto: Leif Tuxen.

De visne siv i plejehjemmets have skjuler en svensk lyttepost, og Bjørn Brinck-Claussens gamle skakven bliver myrdet et par gange om ugen. Den 78-årige pensionerede gymnasielærer og tidligere danmarksmester i skak er ramt af demens og lever ofte i en fantasiverden. Men da hans hustru i sidste uge fortalte ham, at de første plejehjemsbeboere skal vaccineres mod covid-19 efter den 27. december, udbrød han spontant:

”Så får jeg min frihed tilbage.”

Dagen efter ringede en afdelingsleder fra plejehjemmet Rosenlund i Gladsaxe til Bjørn Brinck-Claussens hustru, Frances Fleur McCluskey, for at indhente fuldmagt, så han kan blive vaccineret efter den 27. december.

”Jeg sagde ja. Vi skal bare have den vaccine, så min mand ikke længere er spærret inde. I mange måneder har vores liv været begrænset af besøgsrestriktioner. Det har haft en høj pris. Han er blevet sat kognitivt tilbage og har kun i perioder kunnet se sine to børn og slet ikke sine fire børnebørn,” siger den 51-årige Frances Fleur McCluskey, der bor i en lejlighed i Gladsaxe og arbejder som pædagog for personer med udviklingshandicap.

Hun er også medstifter af initiativet Værdig Pleje og Omsorg, der er en arbejdsgruppe af pårørende, som arbejder for at forbedre vilkårene på plejehjem.

Den gode nyhed om vaccinen kommer samtidig med, at smitten på plejehjem i disse uger sætter en trist rekord. Efter en sommer og et efterår, hvor det lykkedes at få epidemien under kontrol, har smitten de seneste uger bredt sig fra de yngre til de ældste.

315 plejehjemsbeboere fik konstateret covid-19 i uge 49 og 50, og i løbet af de samme to uger døde 39 plejehjemsbeboere med sygdommen. Det er næsten samme høje niveau af smitte som i foråret, mens dødstallet er lavere. Da epidemien var på sit højeste i marts, døde 71 plejehjemsbeboere på to uger.

”Samtidig med, at jeg er lykkelig over den gode nyhed omkring vaccinen, er jeg hunderæd. Tænk, hvis smittestigningen betyder, at jeg kommer til at smitte min mand og de sårbare beboere, jeg arbejder med,” siger Frances Fleur McCluskey.

Bjørn Brinck-Claussen har boet på plejehjemmet Rosenlund i Gladsaxe Kommune, siden han for to år siden blev ramt af en blodprop i hjernen, der udløste en række epileptiske anfald og en hjerneskade. Det medførte kognitiv svækkelse og lammelser i den ene side.

De seneste to år har Frances Fleur McCluskey besøgt sin mand seks gange om ugen. I lange perioder har Bjørn Brinck-Claussen haft det så godt, at de kunne diskutere deres fælles lidenskab, Shakespeare og historie.

”Før corona fungerede hans historielærerhjerne stadig, selvom han var kognitivt svækket på andre områder, og han læser stadig avisen Information,” fortæller Frances Fleur McCluskey.

Under nedlukningen i foråret fik han ikke besøg af sin hustru i seks uger. Den første uge forsøgte de at kommunikere via videotjenesten Facetime på en iPad. Men han forstod ikke, at der blev talt til ham via en skærm.

”Han troede, jeg var der fysisk, så hvorfor ville jeg ikke sørge for at hente en kop kaffe. Han blev rasende. Jeg vidste, at han havde det svært, og at personalet ikke kunne kompensere for vores kontakt. Det var rædsomt, og jeg har grædt mange gange,” siger Frances Fleur McCluskey.

Da plejehjemmet åbnede for besøg i maj, oplevede hun sin mand som en forandret person.

”Det virkede, som om alt var slukket indeni. Han sad med lukkede øjne hele tiden og mumlede, og han orkede ikke at stå op før klokken to om eftermiddagen. Hvor han tidligere kunne gå lidt med hjælpemidler, var hans gangfunktion stærkt reduceret,” fortæller Frances Fleur McCluskey.

Den 51-årige pædagog har måttet kæmpe for retten til at besøge sin mand.

Da smittetallet i kommunen blev højt i september, blev hun nægtet besøg, selvom et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed fastslog, at nærmeste pårørende under alle omstændigheder må besøge beboeren i egen bolig.

Efter det afslag kontaktede Frances Fleur McCluskey Alzheimerforeningen, der ringede til kommunen, så hun alligevel fik lov til at komme ind.

Da hun en anden gang i november blev nægtet adgang, fordi der var udbrudt corona på plejehjemmet, endte det med, at hun fik hjælp af Styrelsen for Patientsikkerhed, der ringede til kommunen.

”Styrelsen for Patientsikkerhed har lige ringet. Du har fortsat mulighed for at besøge din mand i selve boligen. Styrelsen informerede os anderledes i går, men i dag er de meget præcise på, at vi ikke må lukke ned. Du får derfor min uforbeholdne undskyldning,” lød det i en mail fra Herle Klifoth, der er chef for sundhed og rehabilitering i Gladsaxe Kommune.

Men er det ikke naturligt, at plejehjem har været restriktive omkring besøg? Det er et spørgsmål om liv eller død, hvis først smitten kommer ind på plejehjem?

”Jeg vil godt stille spørgsmål ved, om det er de pårørende, der bringer smitten ind på plejehjem. De pårørende er generelt ekstremt opmærksomme på ikke at bære smitten videre. Samtidig har jeg oplevet, at plejehjemmet har indført deres egne regler, som ikke følger de retningslinjer, der kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, ” siger Frances Fleur McCluskey.

På trods af restriktioner kan plejehjemsbeboere tage på besøg hos deres nærmeste. Det har dog ikke været praktisk muligt, fordi det er vanskeligt at komme rundt i Frances Fleur McCluskeys lejlighed i en kørestol.

De seneste måneder har Bjørn Brinck-Claussen gradvist fået livsmodet tilbage.

”Det har hjulpet, at jeg igen kan komme på besøg. Samtidig er der blandt de ansatte også fantastisk personale som for eksempel en assistent med tanzaniansk baggrund, der virkelig formår at tage ham med humor og varme. Men et af de gennemgående problemer er de mange afløsere. Typisk for hans form for hjerneskade er, at han får voldsomme raserianfald, når tingene er uforudsigelige, og det er blevet værre under corona,” fortæller Frances Fleur McCluskey.

Styrelsen for Patientsikkerhed ændrede i sidste uge retningslinjer, så tre pårørende nu kan besøge ældre på plejehjem mod tidligere en. Det betyder, at Bjørn Brinck-Claussen kan få besøg af sine to døtre.

Men den bedste julegave er ifølge Frances Fleur McCluskey vaccinen.

”Det vil ændre vores liv, at vi ikke længere skal være bekymrede for, om Bjørn bliver smittet.”