Efter nyt i Pless-sag: Københavns biskop opfordrer til ændringer

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Peter Skov-Jakobsen, biskop i København, foran Vor Frue Kirke.
Peter Skov-Jakobsen, biskop i København, foran Vor Frue Kirke. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix.

Godmorgen. 

Efter at Tyrkiet og Syrien blev ramt af et voldsomt jordskælv på 7,8 på richterskalaen natten til i går, fulgte endnu et jordskælv mindre end 12 timer efter det første. 

I skrivende stund er over 4.000 døde. Og det haster med at finde de personer, der stadigvæk ligger gemt under murbrokkerne, for lige nu er den del af Tyrkiet og Syrien, der er blevet ramt af jordskælvet, også ramt af frostgrader og snevejr. WHO frygter, at dødstallet kan stige til mere end 20.000. 

Mens overlevende må sove på gaden i minusgrader, er der hjælp på vej fra andre lande. 45 lande har tilbudt deres hjælp, mens EU har mobiliseret 10 redningsstyrker. 

Fra et hospital i Idlib i Syrien fortæller Osama Abdel Hamid til AP, hvordan hans familie blev reddet af en trædør, der beskyttede dem, mens deres bygning styrtede sammen om ørerne på dem. 

"Gud gav mig nyt liv," siger han til AP. 

Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt

Vi bevæger os fra Syrien og Tyrkiet til Danmark. 

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er nemlig blevet sygemeldt på ubestemt tid. Det meddeler han i et opslag på det sociale medie Facebook. 

Sygemeldingen kommer, efter at forsvarsministeren i sidste uge fik et ildebefindende, hvor han havde ondt i hovedet og var svimmel. Han oplyste dog hurtigt efter, at han havde det fint igen.

Økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) vil træde til som fungerende forsvarsminister, mens Stephanie Lose kommer til at stå i spidsen for Venstres organisation. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddeler i et Facebook-opslag, at hun glæder sig til at få Jakob Ellemann-Jensen tilbage: 

"Jeg glæder mig til at få Jakob tilbage. Men lige nu er det vigtigste, at han passer på sig selv og sin familie. Det håber jeg, alle vil respektere."

Forbud mod købesex rammer kvinderne

Mens der har været nok at se til i både det danske og internationale politiske farvand, er en undersøgelse fra i sommer ikke blevet dækket i danske medier før nu. 

Undersøgelsen er svensk og viser, at forbuddet mod at købe sex, som trådte i kraft i Sverige i 1999, ikke rammer køberne efter hensigten. Forbuddet rammer derimod kvinderne. 

"Forbud mod køb af sex skaber en afstand mellem kvinderne og ordensmagten, som øger risikoen for at ende i en farlig situation,” siger Niina Vuolajärvi, der er lektor ved London School of Economics, til Kristeligt Dagblad

Alligevel står nogle partier stadig fast på den holdning, de altid har haft: Køb af sex skal også kriminaliseres i Danmark. 

Folketinget tager stilling til sorgberedskab

En anden ting, der rumsterer blandt danske politikere for tiden, er et borgerforslag, som nu har rundet 50.000 underskrifter og dermed skal tages stilling til i Folketinget. 

Forslaget går ud på, at familier med hjemmeboende børn skal tilbydes hjælp og rådgivning, når en forælder pludseligt dør.

Et borgerforslag om et sorgberedskab til familier med hjemmeboende børn skal ses på i Folketinget.
Et borgerforslag om et sorgberedskab til familier med hjemmeboende børn skal ses på i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De danske partier er dog uenige om, hvorvidt de vil stemme for eller imod, hvis forslaget kommer så langt, at det skal stemmes om. Mens Venstre fortæller, at de vil stemme nej, vil Enhedslisten stemme ja, hvis forslaget kommer til andenbehandling: 

”Vores indstilling bliver, at vi har brug for en national sorghandleplan, der også tilgodeser de børn og familier, som ikke er omfattet af dette forslag. Eksempelvis når børn mister en søster eller bror," siger Peder Hvelplund til Kristeligt Dagblad.

Københavns biskop opfordrer til ændringer efter Pless-sag

I fredags kunne Morgensamling fortælle nyt i sagen om den tidligere sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn, Flemming Pless. Netmediet Frihedsbrevet afslørede nemlig, at Kirkeministeriet modtog mindst 18 henvendelser om Flemming Pless’ upassende adfærd.

Tidligere har Kristeligt Dagblad beskrevet, at Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, har fortrudt sin reaktion på en klage fra en af de berørte kvinder. I et nyt interview med Frihedsbrevet siger biskoppen nu, at han “håber”, der vil ske ændringer i folkekirkens måde at håndtere krænkelsessager på.

“Jeg er helt sikker på, at vi bliver nødt til at tage nogle runder på, hvordan vi kan gøre det her mere smidigt fremover, så de mennesker, det er gået ud over, ikke skal gå og vente så længe,” lyder det.

Salman Rushdie taler ud for første gang efter attentat

Det var tæt på at gå galt for forfatteren Salman Rushdie, da en mand stormede scenen og angreb ham med en kniv under et foredrag i New York sidste sommer. Men den indisk-engelske forfatter overlevede, og det er han glad og taknemmelig for i dag. Det siger han til The New Yorker i et stort interview, som er det første, han har givet siden angrebet.

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix


Salman Rushdie, som har været udsat for flere attentatforsøg, siden han i 1988 skrev bogen “De sataniske vers”, fortæller dog, at angrebet har påvirket ham. Han har været nødt til at gå til genoptræning for at genvinde førligheden i kroppen, og så har han mistet meget af synet på sit højre øje. Derudover lider han af PTSD, som har gjort det svært at skrive.

“Jeg sætter mig ned for at skrive, og der sker ikke noget. Jeg er ikke ude af den skov endnu,” siger han til The New Yorker.

Faderhusets hårde disciplin er en logisk eskalering

Som Morgensamling i går kunne berette, har Jyllands-Posten afsløret, at der bliver udøvet systematisk fysisk og psykisk vold i den tidligere frikirke Faderhuset.

Inden Faderhusets egentlige opløsning i 2013, blev kirken udsat for et stort pres, fortæller tidligere sognepræst Niels Underbjerg, der igennem sit arbejde kender flere Faderhuset-afhoppere. Han mener, at det pres har været anledning til, at frikirken har isoleret sig, og det er hans indtryk, at Faderhuset med årene er blevet mere voldeligt. 

"For at kunne fastholde en sådan afskærmning, bruger man en kraftigere disciplinering af gruppen, både psykisk og fysisk," fortæller han om, hvorfor Faderhuset har udviklet sig til at blive mere voldeligt. 

100.000 britiske sygeplejersker strejker

Vi bevæger os videre til Storbritannien, hvor flere end 100.000 sygeplejesker i går demonstrerede og strejkede i protest over manglende lønstigninger. Det er den største strejke blandt sygeplejersker, der nogensinde har fundet sted i landet. 

"Vi er i en situation, hvor regeringen straffer sygeplejersker i stedet for at samles om bordet og tale med os om løn," sagde generalsekretæren for Royal College for sygeplejersker til den demonstration, der udspillede sig i Londons gader i går. 

Sygeplejersker strejker for at få mere i løn ude foran St Thomas Hospital i London i England.
Sygeplejersker strejker for at få mere i løn ude foran St Thomas Hospital i London i England. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Men sygeplejerskerne er ikke de eneste i Storbritannien, der strejker. For første gang nogensinde strejker sygeplejersker og ambulancereddere på samme tid. 

Strejken kommer som en del af en større bølge af forskelige strejker i landet. Faktisk har flere end 500.000 arbejdere siden sommeren 2022 strejket i Storbritannien, skriver Reuters

Ugle løs i New York

Vi slutter af i det engelsktalende, men flyver videre til New York i USA.

I torsdags i sidste uge slap en ugle fri fra sit bur i Central Park Zoo, efter at buret var blevet udsat for hærværk. Og det har fået byens beboere til at endevende hele byen i håbet om at finde og redde uglen. Det skriver TV 2.

Også byens borgmester Eric Adams har engageret sig i jagten og har delt billeder af uglen på det sociale medie Twitter. 

Uglen blev angiveligt spottet i et træ i Central Park søndag eftermiddag, men er endnu ikke blevet indfanget. 

Så jagten må fortsætte!

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.