Efter skud mod politiet: Hvad er Christianias eksistensberettigelse?

To politibetjente og en almindelig borger blev skudt ved Christiania onsdag aften. Er det tid til at opgive drømmen om det alternative samfund og lukke fristaden? Nej, mener Alternativet, mens Dansk Folkeparti ikke kan finde noget positivt ved Christiania

Politiet er talstærkt til stede på Christiania efter onsdagens skyderi. –
Politiet er talstærkt til stede på Christiania efter onsdagens skyderi. – . Foto: Scanpix.

Carolina Magdalene Maier, retsordfører, Alternativet

Hvilken berettigelse har Christiania som fristad efter angrebet mod to politibetjente og en almindelig borger onsdag aften?

Selvfølgelig skal Christiania være en del af vores samfund. Jeg mener, at vi skal være påpasselige med at slå christianitter i hartkorn med den kriminalitet, der foregår derude. Christiania er andet end hashhandlen, og mange christianitter synes ikke, at det er fantastisk, at hashhandelen foregår i deres baghave. Så man skal skille tingene ad. Vi går ind for, at hashen bliver legaliseret, for så har christianitter netop et andet fundament at leve på.

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister, mener, at det bør være slut med at romantisere Christiania efter politiskyderierne onsdag aften. Hvordan ser du på det?

Jeg holder stadig meget af Christiania. Christiania kan noget særligt. Hvis vi lukker ned for det anderledes på grund af de skyderier, lukker vi ned for vores muligheder for at være kreative i et ellers klassisk, normalt samfund. Jeg mener bestemt stadig, at Christiania har sin berettigelse, selvom hashhandelen foregår. Forestil dig, at handlen foregik i Nordvest eller Vesterbro i København. Så ville vi jo heller ikke sige, at Vesterbro skulle lukkes.

Men problemet er vel også, at den organiserede kriminalitet har frit råderum og netop er organiseret med boder og så videre?

Men hvad er det, vi forventer, at christianitterne skal gøre? Skal de fjerne de kriminelle med deres egne hænder med fare for egen sikkerhed? Hvis modparten ikke lytter, så kan de jo ikke gøre så meget. Derfor synes jeg ikke, at det er fair at sige, at christianitterne skal på banen.

Men der har jo været en række eksempler på fremtrædende christianitter, der har forsvaret pusherne og relativiseret problemerne. Er det i orden?

Det er selvfølgelig et problem, for man skal ikke legitimere kriminaliteten, men vi skal heller ikke tage alle christianitter til indtægt for enkelte menneskers handlinger.

Peter Kofod Poulsen, retsordfører, Dansk Folkeparti

Hvilken berettigelse har Christiania som fristad efter angrebet mod to politibetjente onsdagaften?

Jeg mener, at vi skal prøve at rulle så meget af aftalen (om normalisering af Christiania fra 2007, red.) som muligt tilbage. Jeg forbinder Christiania med årtiers kriminalitet og uro. Vi kan ikke have et særligt område i Danmark, hvor der foregår organiseret kriminalitet, og hvor politiet ikke kan bevæge sig frit uden at komme galt af sted. Grundlæggende har jeg ikke noget pænt at sige om Christiania.

Ifølge Carolina Magdalene Maier fra Alternativet bør politikerne skille tingene ad: Kriminaliteten og hashhandlen fra christianitterne. Langtfra alle christianitter støtter jo hashhandelen og kriminalitet, siger Carolina Magdalene Maier. Hvorfor tage dem som gidsler?

Så må de jo tage afstand. Så må de leve op til den aftale, som er indgået om at normalisere Christiania. Men jeg forbinder ikke Christiania med et normalt sted. Jeg synes, at det er unormalt med et så unormalt område, hvor der foregår den slags kriminalitet og uro. Christiania er ikke blevet normaliseret.

Men ifølge Carolina Magdalene Maier vil vi dermed lukke ned for muligheden for at være kreative i et ellers normalt samfund, hvis vi lukker ned for Christiania. Hvad siger du til det?

Det vil da være smalt at sige, at alt kreativt i samfundet foregår på Christiania. Det er noget pjat og et dårligt argument.

Alternativets, Enhedslistens og SF’s forslag til at løse problemerne med kriminalitet og hashhandel på Christiania er at legalisere hash. Hvordan ser du på det?

Det vil ikke løse noget som helst. Så vil man blot se, at de kriminelle hænger derude for at sælge andre typer narkotika. Desuden har jeg heller ikke set gode forslag til, hvordan det skal foregå. Vil man så have, at staten skal være konkurrent på det illegale marked? Det vil ikke være en retsstat værdigt.