I 100 år har efterkommere af Lars Emil Bruun set frem mod den skæbnesvangre dato, den 21. november 2023. Fra denne dag kan arvingernes liv og bankbøger blive forgyldt med ét enkelt hammerslag.
Tirsdag bliver nemlig dagen, hvor ordene i testamentet fra den nu afdøde smørgrossist, jordbesidder og storkøbmand bliver til virkelighed.
Da Lars Emil Bruun gik bort i 1923, var han en af landets rigeste personer. I sin levetid formåede han at skabe, hvad der regnes for Danmarks største private mønt- og medaljesamling; en kollektion, der minder om Den Kongelige Mønt- og Medaljesamling, man finder på Nationalmuseet.
Og netop denne private samling, der tæller mere end 18.000 mønter og medaljer, kan fra tirsdag blive solgt på auktion. For som Lars Emil Bruun skrev i sit sagnomspundne testamente:
”Samlingen skal i et Tidsrum af 100 Aar efter min Død tjene som Reserve for Den kgl. Mønt- og Medaillesamling i København i den Forstand, at hvis denne skulde i det væsentlige ødelægges ved Brand eller bortkomme ved Tyveri eller anden saadan Begivenhed, skal min Samling tilbydes Staten som Gave.”
Lars Emil Bruuns ønske var altså, at samlingen skulle være stedfortræder for Nationalmuseets mønt- og medaljesamling, hvis denne skulle gå tabt. Dette er som bekendt ikke sket. Derfor træder testamentets andet ønske i kraft:
”Hvis Samlingen ikke 100 Aar efter min Død har faaet den forudsatte Anvendelse, skal den bortsælges ved offentlig Auktion og Provenuet tilfalde de Personer, der ere mine Efterkommere i lige Linie.”
Det er endnu uvist, hvor mange penge samlingen kan blive solgt for på auktion. Ifølge Weekendavisen er forsikringssummen dog på 250 millioner kroner.
Michael Fornitz, der er chefnumismatiker – møntekspert – ved auktionshuset Bruun Rasmussen, vurderer, at "man reelt ikke kan udtale sig om værdien af mønt- og medaljesamlingen, før den er solgt. Blandt andet fordi værdien af hver enkelt af de knap 20.000 emner ikke blot afgøres af deres sjældenhed, men i høj grad også af deres bevaringstilstand".
"Jeg tror dog roligt, man kan sige, at samlingen lander på et trecifret millionbeløb," siger han og tilføjer:
"Det bliver utrolig spændende at følge. Her tænker jeg ikke kun på selve auktionen, men også på, at man som numismatiker får mulighed for at stifte bekendtskab med noget, man ikke har set før. Der er nogle enestående og unikke mønter i samlingen."
Han fremhæver i den forbindelse nogle såkaldte portugaløsere, der er store ”smukke” internationale handelsmønter fra Christian IV’s tidlige regeringsperiode, samt de norske multiple specier, hvoraf nogle er firedobbelte specier, forklarer Michael Fornitz. Det gør, at mønterne er ”grotesk tykke”, fordi møntens værdi afspejlede det, som møntens materiale faktisk var værd dengang.
Michael Wagner Christiansen, der er formand i Dansk Numismatisk Forening – som Lars Emil Bruun var medstifter af i 1885 – undrer sig over, at man ved så lidt om, hvornår samlingen kan blive solgt.
”Det er jo slet ikke givet, at vi får noget at vide i morgen [tirsdag]. Vi er mange, der håber. Men vi ved faktisk ingenting i denne her sag. Hvilket jo er lidt mystisk, når vi har kendt datoen i 100 år.”
Han ser gerne, at mønt- og medaljesamlingen bliver solgt til flere små samlere, og at det derigennem bliver lettere at tilgå og studere mønterne. I den sammenhæng ser han også et frygtscenarium.
”Hvis hele samlingen bliver solgt på det åbne marked, vil den forsvinde fra offentligheden. I dag har offentligheden ikke adgang til den, så det vil ikke ændre det store. Men jeg kan godt frygte, at familien gerne vil tjene flest mulige penge og derfor sælger til en russisk oligark eller en saudiarabisk prins. Så vil mønterne og medaljerne formentlig ende i en sikret bankboks, hvor ingen kan se dem. Det hører man jo ofte om i kunstverdenen, hvor store og dyre værker bliver opkøbt af ultrarige mennesker – for derefter at blive deponeret og forsvinde,” siger Michael Wagner Christiansen.
L.E. Bruuns Mønt- og Medaillesamling, som kollektionen hedder, har været deponeret på Frederiksborg Slot frem til 1983, siden i Nationalbankens kælder. I skrivende stund er samlingens opholdssted ukendt.
Ifølge testamentet dækker samlingen blandt andet over både danske, norske, svenske og slesvigholstenske mønter og medaljer samt flere personmedaljer.
Det er endnu uvist, hvor mange personer, der kommer til at arve fra værdien af et auktionssalg.
Lars Emil Bruun skabte en formue på at eksportere smør på dåse til store dele af verdenen. Derudover købte han flere landbrugsarealer i et område nord for København, som i dag er kendt som Gentofte Kommune, og udstykkede disse til villabyggeri. Trods Lars Emil Bruuns store aftryk på København og omegn i sine levetid, blev det dog hans store passion for numismatik, som skulle vise sig at sikre hans eftermæle.