Prøv avisen

Efterladte kan nu arve afdødes Facebook-profil

Facebook i USA gør det nu muligt for brugerne at efterlade et virtuelt testamente, så efterladte kan administrere deres profiler.

I USA kan Facebook-brugere vælge én betroet person til at administrere deres konto, hvis de skulle går bort. Det giver lov til, at den betroede kan lave et sidste opslag, svare på venneanmodninger og opdatere profil-og coverbilleder

Når et menneske går bort, efterlades ofte et testamente, så ejendelene kan være til glæde for de efterladte - som for eksempel arvesølvet, familiens damaskdug eller formuen gemt i madrassen.

Men hvad sker der med den digitale arv? Hvor bliver billederne af? Forsvinder konfirmationstalerne og musikken? Og hvad med Facebook-profilen? 

Indtil nu har profiler, der tilhører afdøde, været meget vanskelige for efterladte at slette eller få kontrol over. Det har i mange tilfælde krævet en dødsattest at få profilen slettet, og Facebook deler under ingen omstændigheder adgangskoder ud. Nu bliver det imidlertid nemmere at håndtere afdødes profiler.

Amerikanske Facebook-brugere kan nu efterlade et virtuelt testamente, der giver en nær ven eller et familiemedlem mulighed for at overtage profilen, når vedkommende er gået bort.

Med den nye indstilling bliver det muligt for den nye administrator at lave et sidste opslag på den afdødes vegne, svare på venneanmodninger og at skifte profil-og coverbillede. Private beskeder forbliver dog private for den afdøde, og det vil heller ikke være muligt at redigere gamle opslag. 

Kravene er dog temmelig strenge for, hvordan kontrollen over Facebook-kontoen kan skifte hænder. Kun én person kan være den såkaldte "legacy contact", arvekontakten.

Hvis man for eksempel har givet sit virtuelle testamente til sin ægtefælde, og begge dør samtidigt, er det ikke muligt for nogen anden at blive administrator af profilen.

I Danmark er det endnu ikke muligt at lade en betroet overtage Facebook-kontoen, når man går bort. Til gengæld kan man omdanne kontoen til en mindesten ved at udfylde en formular på Facebook. Man kan fortsat lægge hilsner og billeder op, men brugere, der ikke var venner med vedkommende, kan ikke søge sig frem til profilen. 

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere din eller en af dine kæres digitale arv, kan du få hjælp her. Ældre Sagen har også lavet materiale, der kan hjælpe dig med at sikre din digitale arv, som du kan se her.