Ekspert: Bødskov-sag er ikke liv og død for virkelige mennesker

Sagen om den aflyste Christiania-tur er derimod afgørende for tilliden til, at ministre taler sandt

Statsministeriet bliver trukket ind i Bødskov-sagen og skal i dag forklare sig i et åbent samråd i Retsudvalget. Foto: Keld Navntoft/

Hvor meget vidste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)? Det er 1000 kroner-spørgsmålet, når statsministeren i dag på Christiansborg skal forklare sig i sagen om den meget omtalte og aflyste Christiania-tur i februar 2012. Den sag, som Morten Bødskov (S) løj om, så han efterfølgende måtte gå af som justitsminister.

Det gjorde han den 10. december 2013. Tre uger tidligere havde hans ministerium skrevet tre udkast til pressemeddelelser om Christiania-turen til Statsministeriet og dermed til departementschef Christian Kettel Thomsen, Thornings højre hånd. På den baggrund skal statsministeren i samråd, for de tre uger er vigtige, forklarer Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Hvis Kettel Thomsen har fået de mails og forstået dem, så har Statsministeriet siddet inde med viden om urigtige oplysninger flere uger, inden det blev indrømmet over for Folketinget, siger han.

LÆS OGSÅ: Bødskov freder Statsministeriet

Det er ikke en substantielt stor sag, hvor der er milliarder af kroner eller liv og død for virkelige mennesker på spil, men procesmæssigt er det en vigtig sag. For ministre har pligt til at fortælle sandheden til Folketinget, og man må forvente, at Statsministeriet og statsministeren ikke sidder inde med viden om en minister, som tilbageholder oplysninger for Folketinget.

Da Bødskov måtte trække sig som minister, skete det efter en mistillidserklæring fra Enhedslisten. Derfor er Helle Thorning-Schmidt heller ikke fredet, vurderer Peter Kurrild-Klitgaard.

Teoretisk set kan jeg godt forestille mig, at Enheds-listen udtrykker mistillid til statsministeren, men det kommer helt an på statsministerens oplysninger i morgen (i dag, red.). Der er grænser for, hvor meget et parti, som er parlamentarisk grundlag, kan leve med, selvom partiet hellere ser Thorning end så mange andre som statsminister.

Udover at Helle Thorning-Schmidt risikerer mistillid fra sit støtteparti og dermed fra et flertal i Folketinget risikerer hun også endnu en møgsag for regeringen.

Sagen kan blive ved og ved, det kommer helt an på, hvad der kommer frem på samrådet. Der findes ingen opskrift på, hvordan et samråd vil forløbe, men hvis Thorning ikke har anet noget om de mails, der er kommet fra Justitsministeriet, vil en juridisk undersøgelse kunne sættes i gang for at afdække forløbet, siger Peter Kurrild-Klitgaard.