Muhammed-krisen gør fortsat Danmark til Skandinaviens mest terrortruede land

En polariseret udlændingedebat og Muhammed-tegningerne gør ifølge ekspert Danmark til Skandinaviens mest terrortruede land. Onsdag anholdt politiet cirka 20 personer i stor antiterroraktion. Hadet mod Danmark holdes også i live af danske debattører, lyder det fra den konservative retsordfører Naser Khader

Billede fra Ravnkildevej i Aalborg, som var et af de steder, politiet onsdag slog til i en koordineret antiterroraktion.
Billede fra Ravnkildevej i Aalborg, som var et af de steder, politiet onsdag slog til i en koordineret antiterroraktion. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sent onsdag eftermiddag skete det igen. Skriggule breaking-bjælker tonede frem på nyhedshjemmesider og tv-kanaler med den triste meddelelse om, at herboende islamistiske terrorister stadigvæk har Danmark i søgelyset. Og det i særdeles konkret grad.

I en koordineret aktion slog politiet og PET onsdag formiddag til i en landsdækkende aktion – fra Nordtil Midtjylland og over København – og anholdt cirka 20 formodede gerningsmænd.

De mange anholdte gør sammen med den geografiske spredning operationen til en af de største antiterroraktioner i Danmark nogensinde.

Motivet er ifølge politiet og PET klart.

”Militant islamistisk,” lød det på et pressemøde ved Politigården i København i går eftermiddags.

Flere af de anholdte havde ifølge Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør i København, ”skaffet sig remedier til at fremstille sprængstoffer og forsøgt at fremskaffe skydevåben”.

Gårsdagens aktion viser, at Danmark er Skandinaviens mest terrortruede land. Det vurderer Magnus Ranstorp, docent ved det svenske forsvarsakademi. Ifølge ham ligger en ”giftig cocktail af årsager” bag truslen. Den væsentligste forklaring er dog stadig krisen omkring de 12 satiriske Muhammed-tegninger i 2006.

”Muhammed-tegningerne symboliserer stadig en konfrontation mellem islam og Vesten for de her grupper. Men Syrien-problematikken er også en del af konflikten. Samtidig skaber den polariserede debat i Danmark også en følelse af undertrykkelse og uretfærdighed blandt nogle. Det ændrer ikke ved, at debatten er relevant,” siger han og peger på, at S-regeringens hårde kurs mod IS-fremmedkrigere også kan have pustet til ilden.

”Det kan også være en faktor, at Basil Hassan (formentlig afdød dansk syrienskriger, red.) havde en høj placering i Islamisk Stat,” siger Magnus Ranstorp.

Politiet og PET afslørede på onsdagens pressemøde ikke, hvor tæt de mistænkte var på at kunne gennemføre de planlagte angreb.

Men ifølge Magnus Ranstorp er julen set fra terroristernes synspunkt et ideelt tidspunkt for et angreb. Det skyldes først og fremmest, at julen samler mange mennesker, og i mindre grad, at den har en symbolsk betydning som kristen højtid.

I 2016 omkom 12 personer i Berlin, da en IS-sympatisør i decembermylderet kørte sin lastbil ind i en menneskemængde ved et julemarked. Et julemarked var ligeledes målet, da en IS-sympatiserende terrorist sidste år på denne tid dræbte fem personer i Strasbourg i Frankrig.

Alligevel vurderer Magnus Ranstorp, at sikkerhedstjenester i både Danmark og det øvrige Europa siden det store Paris-angreb i november 2015 har været dygtige til at afværge terrorplaner.

”En af de store udfordringer er dog de syrienskrigere, der vender hjem. En anden udfordring er, at radikaliserede islamister i de kommende år kommer ud af fængsler i stort tal i blandt andet Frankrig og Storbritannien. De franske fængsler er ét stort universitet for jihadisme, og det vurderes, at 1000 radikaliserede vil komme ud i de kommende år. I Europa tror vi jo i modsætning til USA ikke på lange fængselsstraffe,” siger Magnus Ranstorp.

Udfordringen eksisterer også i Danmark, omend i langt mindre målestok. Ifølge Magnus Ranstorp sidder der lige nu en snes af den slags personer i fængsel.

På et pressemøde i går eftermiddags konstaterede operativ chef i PET Flemming Drejer, at ”terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig”.

En af politiaktionerne foregik i et treetagers lejlighedskompleks på Ramsingsvej i Valby, København. Da Kristeligt Dagblad ankom klokken 16.18, stod otte uniformerede betjente – flere i skudsikre veste – og formentligt et par stykker i civil foran en søjlegang, der leder ind til nummer 10.

Foran opgangen holdt politivogne og en større orange EOD-vogn med Beredskabsstyrelsens sorte nummerplade – hvor EOD er en forkortelse for ”Explosive Ordnance Disposal”, sprængstof- og ammunitionsrydningseksperterne. Nogle betjente ventede ude på vejen, mens andre sammen med personel fra Beredskabsstyrelsen stimlede ind og ud ad opgangen. Én gang blev der båret en hvid kasse med et ubestemmeligt indhold ud fra opgangen og placeret i EOD-vognens bagrum.

”Det er et godt tegn,” siger Verner, der betragtede aktionen på afstand. Han bor i en anden opgang i lejlighedskomplekset, men vil ikke have sit efternavn i avisen, da det står på hans dørtelefon.

Han forklarer, at han har arbejdet i 18 år i det, der engang hed Politiets Beredskabs-ordenskorps, hvor han blandt andet stod for at lave afspærringer ved aktioner som denne. Verner er derfor ikke i tvivl. Politiet ville aldrig medbringe en EOD-vogn fra Beredskabsstyrelsen, hvis det ikke var, fordi de skal måle, om der er kemiske giftstoffer i væske eller pulver, eller afsøge, om der er spængstoffer i lejligheden.

Naser Khader, rets- og værdiordfører i Det Konservative Folkeparti, er dybt bekymret over, at cirka 20 herboende personer tilsyneladende har haft værktøjer og vilje til at begå terror i islam navn.

”Der er et had mod Danmark i kølvandet på sager som Muhammed-tegninger, burkaforbud, smykkelov og frakendelse af dobbelt statsborgerskab til fremmedkrigere.”

Han peger ligesom Magnus Ranstorp på, at den polariserede debat om udlændinge og integration også kan spille en rolle.

”Jeg må sige, at det er et had, der holdes i live af stemmer på den danske venstrefløj og visse kulturpersonligheder. Når en kendt filminstruktør internationalt siger, at han skammer sig over at være dansker, er det klart, det bliver hørt,” siger Naser Khader og uddyber:

”Forleden så jeg et opslag på Twitter, hvor et foto af børnene på Sjælsmark var lagt op ved siden af et billede af børn fra kz-lejre. Det er faktisk en måde udfører landsskadelig virksomhed på. Jeg ved, det er et stærkt udtryk. Men sviner man Danmark til internationalt, udsætter man os for fare og er med til at fastholde Danmark på islamisternes liste.”

Politiet oplyser, at flere af de anholdte torsdag vil blive sat i et lukket grundlovsforhør og sigtet efter den såkaldte terrorparagraf, straffelovens paragraf 114.